Κρίσιμη συνάντηση Μπατζελή με τους αγελαδοτρόφους

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 11:48
A- A A+

Κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή θα έχουν σήμερα στις 6μμ στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων που απειλούν με κινητοποιήσεις αν «περάσει» η μείωση στις τιμές παραγωγού κατά 2-3 λεπτά από τις γαλακτοβιομηχανίες.

«Θα κάνουμε εξορμήσεις ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για το γάλα που αγοράζουν ως ελληνικό», προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά. Οι εταιρείες ζητούν μείωση των τιμών παραγωγού επικαλούμενες ότι έχει υποχωρήσει η ζήτηση των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα αναφέρουν πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη.

Η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στα 37,5 λεπτά/κιλό, ενώ κάποιοι παραγωγοί δίνουν το προϊόν τους στις γαλακτοβιομηχανίες ακόμα και στην τιμή των 28 - 30 λεπτών/κιλό, υποστήριξε ο κ. Κεφαλάς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στο εξωτερικό ανέφερε ενδεικτικά πως η τιμή παραγωγού στην Ιταλία είναι 38,5 λεπτά/κιλό, στη Βρετανία 41 λεπτά/κιλό και στην Ολλανδία 34,5 λεπτά/κιλό.

«Εάν τελικά ισχύσει η μείωση στις τιμές παραγωγού από ο κλάδος θα αφανιστεί», υποστήριξε ο κ.Κεφαλάς και επεσήμανε ότι ενώ την 1η Ιανουαρίου φέτος οι παραγωγοί που παρέδιδαν γάλα στις βιομηχανίες έφθαναν τους 4.890, σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε σε 4.600.

Όπως είπε, η παραγωγή της χώρας μας το 2009 έφθασε τους 689.000 τόνους (με το πλαφόν της ΕΕ να διαμορφώνεται σε 795.000 τόνους), την ώρα που οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. τόνους.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν από τον ΕΛΟΓ οι δικαιούχοι της επιπλέον ποσόστωσης, των 40 τόνων γάλακτος που ενέκρινε η ΕΕ για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά οι ΄Έλληνες δικαιούχοι ανέρχονται σε 1.470, εκ των οποίων οι 1.170 είναι από τη Β. Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή