«Ο Μπακίγιεφ πρέπει να δικαστεί»

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 12:35
UPD:12:42

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργιστάν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα αν η μεταβατική κυβέρνηση εγγυηθεί την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.

A- A A+

O ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα στο Μπισκέκ η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης στην κεντρασιατική χώρα Ρόζα Ουτουνμπάγιεβα.

«Πρέπει να δικαστεί … Αν πέσει στα χέρια μας ο Μπακίγιεφ, τότε θα δικαστεί. Είχε ήδη την ευκαιρία να φύγει», τόνισε η Ουτουνμπάγεβα σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Μπλέικ.

«Ο κ. Μπακίγιεφ ξεπέρασε τα όρια της ασυλίας του χύνοντας το αίμα πολιτών και τώρα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και να λογοδοτήσει για τις πράξεις του ενώπιον της δικαιοσύνης», υποστήριξε η Οτουνμπάγιεβα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κιργιστάν. «Είμαι αισιόδοξος για τα βήματα (που η μεταβατική κυβέρνηση) ήδη κάνει... οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν», δήλωσε ο Μπλέικ - ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Κιργιστάν από τότε που σημειώθηκαν οι αιματηρές διαδηλώσεις, στις 7 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργιστάν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα αν η μεταβατική κυβέρνηση εγγυηθεί την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.

«Δεν κάθομαι στην πολυθρόνα μου και δεν έχω πει ότι δεν θα παραιτηθώ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ... Αυτό που είπα είναι ότι αν το θέμα της προσωπικής μου ασφάλειας και της ασφάλειας της οικογενείας μου επιλυθεί...και αν υπάρξει σταθερότητα στο Κιργιστάν, τότε είμαι έτοιμος να εξετάσω το ζήτημα», δήλωσε ο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή