Ντ. Μεντβέντεφ: Νέο κλίμα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 13:08

Μιλώντας στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη επιτυχία» τη σύνοδο για τα πυρηνικά που ολοκληρώθηκε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

A- A A+

Την «αλλαγή κλίματος» που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ χαιρέτισε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για περισσότερη υποστήριξη σε ζητήματα όπως η οικονομία και τα ναρκωτικά από το Αφγανιστάν.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη επιτυχία» τη σύνοδο για τα πυρηνικά που ολοκληρώθηκε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που η συνεργασία μας έχει αρχίσει να φέρνει απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο Μπεντβέντεφ.

«Θα πω κάτι περισσότερο: Είμαι ικανοποιημένος που σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα στη ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ έναν ώμο στον οποίο μπορεί να γύρει όταν τον χρειάζεται – και τον χρειάζεται σε πολλά ζητήματα».

Τόνισε ωστόσο ότι μετά από έναν αιώνα χάους και κομμουνισμού στη χώρα του, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν από αυτή οι ίδιες απαιτήσεις όπως και από τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία έχει ανάγκη από πολλές δεκαετίες απόλυτα σταθερής, ήρεμης δουλειάς για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα και ένα αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα. Δεν πρέπει να διδάσκουμε ο ένας τον άλλον πώς να ζει», τόνισε.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια στις ρωσικές επενδύσεις και να βοηθήσουν τη Μόσχα να γίνει σύντομα μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ζήτησε επίσης περισσότερη βοήθεια στο θέμα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή