Αποχωρεί ο υποδιευθυντής της CIA,

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 06:15
A- A A+

Αποχωρεί από τη θέση του τον Μάϊο ο υποδιευθυντής της Centreal Intelligence Agency (CIA), Στίβεν Κάπις, ο οποίος φέρεται να είχε παίξει ρόλο στην βάρβαρη ανάκριση υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της.

Τον Στίβεν Κάπις, ο οποίος είχε συμβάλλει στη διεύθυνση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Ου. Μπούς και συντόνιζε επί χρόνια μυστικές επιχειρήσεις θα διαδεχθεί ο Μάϊκλ Μορέ, αναλυτής καριέρας της CIA, ανακοίνωσε ο διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα.

Ο Πανέτα εξήρε τον Κάπις για την «εμπειρία» του και τον «συμβουλευτικό του ρόλο», και είπε ότι εξέφραζε την επιθυμία του να αποσυρθεί εδώ και καιρό.

«Ετσι όταν μου είπε πριν λίγους μήνες ότι ήταν καιρός να προχωρήσει, κατάλαβα. Ο Στιβ έχει, για να το πούμε απλά, εκπληρώσει με το παραπάνω το καθήκον του προς το έθνος», ανέφερε.

Ο διευθυντής της CIA παρουσίασε την αλλαγή στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της υπηρεσίας ως μια ομαλή διαδικασία μετάβασης, ωστόσο έχουν υπάρξει διαδοχικές απότομες αλλαγές στα χρόνια που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Κάπις έχαιρε εκτίμησης για την διορατικότητα και την ευφυΐα του εντός κι εκτός CIA. Είχε συμμετάσχει σε μια λεπτή αποστολή το 2003 για να πειστεί ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι να απεμπολήσει το πρόγραμμα κατασκευής χημικών και βιολογικών όπλων της χώρας του.

Ωστόσο δέχθηκε επίσης επικρίσεις σχετικά με το ρόλο του όσον αφορά τη χρήση τουλάχιστον αμφιλεγόμενων τακτικών ανάκρισης που εφαρμόστηκαν σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ είχαν προτείνει να ανατεθεί σε εκείνον ο θώκος του επικεφαλής της CIA και πίεσαν να μείνει ως υποδιευθυντής όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι επέλεξε τον Λίον Πανέτα.

Ο Κάπις χαρακτηριζόταν ο εμπειρότερος, ενώ ο Πανέτα δεν είχε καμμία εμπειρία στον κόσμο της κατασκοπείας.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Κάπις υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματούχος στην διεύθυνση επιχειρήσεων της CIA, η οποία επέβλεπε το μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων με σκληρές μεθόδους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την χρήση των μεθόδων αυτών, που τονίζουν ότι αποτελούν βασανιστήρια.

Ο Κάπις έχει διαψεύσει ότι είχε ρόλο στο πρόγραμμα.

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ohio State και πρώην πεζοναύτης, που μιλά άψογα ρωσικά, εντάχθηκε στην κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ το 1981 και είχε εργαστεί ως σταθμάρχης της CIA σε Φραγκφούρτη, Μόσχα και Νέο Δελχί και διηύθυνε πολυάριθμες μυστικές επιχειρήσεις. Παραιτήθηκε το 2004, μετά από διένεξή του με στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον τότε διευθυντή της CIA, Πόρτερ Γκος. Επέστρεψε το 2006 και διορίστηκε DDCIA.

Οταν ο Ομπάμα είχε επισκεφθεί το αρχηγείο της CIA, στο Λάνγκλεϊ, στη Βιρτζίνια, είχε κάνει ειδική αναφορά στον Κάπις, χαρακτηρίζοντάς τον «βετεράνο» στην υπηρεσία, το έργο του οποίου χαρακτήρισε «εξαιρετικό».

Ο διάδοχος του Κάπις, Μορέλ, συνόδευε τον πρώην πρόεδρο Μπούς στη Φλόριντα όταν είχαν σημειωθεί οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή