Προβλήματα στις αερομεταφορές στην Ευρώπη λόγω έκρηξης ηφαιστείου

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 12:40
UPD:18:03

A- A A+

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος σε μεγάλο τμήμα της βόρειας Ευρώπης λόγω της στάχτης που μεταφέρεται από ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία.

Πολλά αεροπορικά δρομολόγια διεκόπησαν καθώς στάχτες και καπνός από το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, 120 χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, έχουν καλύψει την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα 48 ώρες.

«Λόγω της στάχτης, οι εναέριες μετακινήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας, βόρειας Σουηδίας, Aγγλίας και βόρειας Φινλανδίας περιορίζονται», όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των φινλαδικών αεροδρομίων Finavia.

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση πτήσεων από και προς το βρετανικό εναέριο χώρο, που άρχισε στις 12.00 τοπική ώρα, παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 7.00 το πρώι της Παρασκευής λόγω φόβων για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η στάχτη στις μηχανές των αεροσκαφών.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που θυμάται να κλείνει η Βρετανία τον εναέριο χώρο της λόγω φυσικής καταστροφής, προσθέτοντας ότι δεν είχε κλείσει ούτε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοινώνουν ακυρώσεις πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου, της Σκωτίας, της βόρειας Αγγλίας και της Β. Ιρλανδίας.

Ακυρώσεις πτήσεων ανακοινώθηκαν από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας έως και αύριο το πρωί.

Οι φινλανδικές αερογραμμές Finnair ανακοίνωσαν ότι τα αεροπορικά δρομολόγια έχουν διακοπεί στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σε ακυρώσεις πτήσεων προχώρησαν οι Norwegian Air Shuttle και SAS.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ο εναέριος χώρος της Δανίας θα κλείσει από τις 16.00 ώρα Γκρίνουιτς (19.00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του ¶μστερνταμ είχε ανακοινώσει ότι δεκάδες πτήσεις από και προς τη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία είχαν ακυρωθεί. Ωστόσο η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες για κλείσιμο του ολλανδικού εναέριου χώρου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα στο Βέλγιο, καθώς και σε δυτικά τμήματα της Γερμανίας μετά το μεσημέρι, ενώ ο περιορισμός των πτήσεων ενδέχεται να επεκταθεί και στη Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή