Αφιέρωμα στον σοβιετικό κινηματογράφο

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 18:27

A- A A+

Αφιέρωμα στον Σοβιετικό Κινηματογράφο, με προβολές ιστορικών φιλμ, διοργανώνει η εταιρεία διανομής ταινιών Νew Star από τις 22-28 Απριλίου στον κινηματογράφο Ίλιον (Τροίας 34 και Πατησίων). Οι σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ιστορικές ταινίες του που αντλούν τη θεματική τους από τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και τη δράση του Λένιν.

Στις ταινίες εκπροσωπούνται σημαντικοί σκηνοθέτες όπως οι Σεργκέι Αϊζενστάιν, Μιχαήλ Ρομ, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Σεργκέι Βασίλιεφ, Τζίγκα Βερτόφ, Σεργκέι Ιοσίφοβιτς Γιούτκεβιτς, Γιούλι Καράσικ, Αλεξάντρ Ντοβζένκο, Βσεβολόντ Πουντόβκιν, Γιούλε Ράιζμαν κ.α.

Στις τριάντα συνολικά ταινίες του προγράμματος συγκαταλέγονται τα αριστουργήματα του Σεργκέι ΑΪζενστάιν, «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925), «Οκτώβρης» (1928) και «Απεργία» (1924) αλλά και οι πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του λεγόμενου σοβιετικού ρεαλισμού, όπως «η τριλογία του Μαξίμ» των Κοζίντσεφ και Τράουμπεργκ, με κεντρικό ήρωα τον ιδανικό, μπολσεβίκο εργάτη.

Πολλές από τις ταινίες έγιναν κατά παραγγελία από το Σοβιετικό καθεστώς. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Αϊζενστάιν που είχε γυριστεί για τον εορτασμό της 20ης επετείου των γεγονότων του 1905: το ιστορικό δράμα αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου θωρηκτού στην Οδησσό το 1905, την εποχή του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Στην ταινία οι πολίτες της Οδησσού υποστηρίζουν τους εξεγερθέντες , με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επέμβαση των Κοζάκων.

Ορισμένα φιλμ έχουν τη σφραγίδα κι άλλων μεγάλων ρώσων δημιουργών, όπως το δράμα «Η μάνα» (1926) σε σκηνοθεσία του Βσέβολοντ Πουντόβνικ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του διάσημου συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, ο οποίος έγραψε και το σενάριο.

Τα ντοκιμαντέρ του κινηματογραφικού αφιερώματος επικεντρώνονται στον ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης με ταινίες που γυρίστηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του Ά30 ως τα τέλη της δεκαετίας του Ά80. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η ασπρόμαυρη δημιουργία του Τζίγκα Βερτόφ «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» (1934), το φιλμ «Λένιν, σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής», σε σκηνοθεσία Πουμπιάνσκαια με σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο τη φωνή του Λένιν την περίοδο του Εθνικού Πολέμου 1921 αλλά και το μεταγενέστερο ντοκιμαντέρ «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη-Ο ρόλος του Λένιν στην επανάσταση του 1917» (1982), με μουσική επένδυση τις συνθέσεις του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, σε σκηνοθεσία Ι. Βεσσαράμποβ. Το αφιέρωμα διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV