Συγκοινωνιακό χάος για δεύτερη ημέρα λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 11:31
UPD:13:10

Χθες ακυρώθηκαν περίπου 5.000 πτήσεις, καθώς η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους.

A- A A+

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη. Χιλιάδες αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω του νέφους στάχτης που έχει μεταφερθεί από το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία.

Τα προβλήματα ενδεχομένως να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, η άπνοια που επικρατεί στην περιοχή σημαίνει ότι το νέφος «κινείται πολύ αργά προς τα ανατολικά» και «παραμένει πολύ πυκνό».

Χθες ακυρώθηκαν περίπου 5.000 πτήσεις, καθώς η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν έφτασαν στους προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης. Οι περιορισμοί στις πτήσεις, που είχα ανακοινωθεί ότι θα ίσχυαν μέχρι τις 1300 τοπική ώρα (1500 ώρα Ελλάδας), παρατάθηκαν μέχρι τις 19.00 τουλάχιστον.

Στη Γερμανία, αξιωματούχος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι μετά τις 0600 GMT (0900 ώρα Ελλάδας) δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από το αεροδρόμιο αυτό, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας.

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 02.00 τοπική ώρα (00:00 GMT) του Σαββάτου, ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος και της Λιθουανίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι φορείς.

Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και τα παρισινά Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας, όπου λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι κάποιοι από τους 70 αρχηγούς κρατών που αναμένονται το Σάββατο και την Κυριακή για την κηδεία του εκλιπόντος Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι μπορεί να μην καταφέρουν να ταξιδέψουν. Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο της Κρακοβίας στο οποίο πρόκειται να φθάσουν οι περισσότεροι από τους ξένους ηγέτες.

Το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas, ενώ την Πέμπτη ακυρώθηκαν περίπου εκατό πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκαν και από πολλούς ασιατικούς προορισμούς, όπου η Singapore Airlines ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των πτήσεών της από και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, ¶μστερνταμ και Παρίσι.

Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways: από Τόκιο προς Παρίσι, ¶μστερνταμ, Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη, με τις οποίες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν περίπου 2.300 επιβάτες.

Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή