Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 17:01
UPD:17:16

Οι αρμόδιες Αρχές αναφέρουν ότι έχουν ακυρωθεί περίπου 17.000 πτήσεις σήμερα, καθώς ο εναέριος χώρος σε μεγάλο τμήμα της βόρειας και δυτικής Ευρώπης παραμένει κλειστός.

A- A A+

Παρατείνονται τουλάχιστον μέχρι αύριο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις αερομεταφορές στην Ευρώπη το νέφος στάχτης από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Ο εναέριος χώρος σε μεγάλο τμήμα της βόρειας και δυτικής Ευρώπης παραμένει κλειστός, ενώ οι αρμόδιες Αρχές αναφέρουν ότι έχουν ακυρωθεί περίπου 17.000 πτήσεις σήμερα.

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος σε Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία ενώ είναι μερικώς κλειστός σε Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία και Τσεχία.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το νέφος ηφαιστειακής στάχτης συνεχίζει να μετακινείται ανατολικά και νοτιοανατολικά - οι επιπτώσεις θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Η Βρετανία παρέτεινε τους περιορισμούς στις πτήσεις μέχρι τις 01.00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας). Η Γαλλία έκλεισε 24 αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της, συμπεριλαμβανομένου του παρισινού Charles de Gaulle. Η Γερμανία είχε κλείσει τα περισσότερα αεροδρόμια σήμερα το πρωί.

Στην Πολωνία, η οικογένεια του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι εξέφρασε την επιθυμία να γίνει η κηδεία του την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τις ανησυχίες ότι πολλοί από του 70 ηγέτες που αναμένεται να παραστούν μπορεί να μην καταφέρουν να ταξιδέψουν.

Δεκάδες είναι ακυρώσεις πτήσεων από και προς το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803595

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου καθηλωμένα στον αεροδιάδρομο παραμένουν τέσσερα αεροσκάφη.

Ειδικότερα, από το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις προς Λονδίνο («EasyJet»), Φρανκφούρτη, Μονάχο και Ντίσελντορφ (όλες με «Aegean»), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι δεκάδες επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τις συγκεκριμένες πτήσεις. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, για τις πτήσεις από τους παραπάνω προορισμούς προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ήδη έχει ανακοινωθεί από τον αερολιμενικό έλεγχο του «Μακεδονία» ότι δεν θα γίνει η βραδινή πτήση των «Τσεχικών Αερογραμμών» («CSΑ») από την Πράγα προς τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το «Μακεδονία» εκτελούνται κανονικά.

Ισχυρό είναι το οικονομικό πλήγμα στους αερομεταφορείς που υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις και να παράσχουν υπηρεσίες στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν. Η δυσμενής θέση των αερομεταφορέων αντικατοπτρίστηκε και στα χρηματιστήρια. Αντίθετα πληρότητα παρουσιάζουν πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το νέφος μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία όταν κατακαθίσουν τα σωματίδια.

«Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμη ποιοι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ηφαιστειακή έκρηξη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Επστάιν, ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού.

Τα σωματίδια παραμένουν σε υψηλά ποσοστά στην ατμόσφαιρα και δεν άρχισαν ακόμη να κατακάθονται στο έδαφος, με τις τελευταίες πληροφορίες. Εάν τα σωματίδια κατακαθίσουν, ο Επστάιν εισηγήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα όπως σε κάθε περίπτωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

«Είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία επειδή τα σωματίδια αυτά όταν εισπνευσθούν μπορεί να φθάσουν σε περιφερειακά σημεία των βρόγχων και των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ιδιαίτερα στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα η άσθμα», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή