Παρέλυσαν οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Ματαιώθηκαν 16.000 πτήσεις
Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 13:09
UPD:16:24

A- A A+

Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας στον ουρανό της Ευρώπης θα συνεχισθούν για τουλάχιστον 24 ώρες, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική υπηρεσία ελέγχου (Eurocontrol).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, αλλά πραγματοποιούνται πτήσεις στη νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, της νότιας Βαλκανικής, της νότιας Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, από τις 22.000 πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, σήμερα ματαιώθηκαν οι 16.000.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο εναέριος χώρος της Γερμανίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ η αρμόδια υπηρεσία της Ιταλίας (ENAC) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της βόρειας Ιταλίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου και ότι ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Η Σουηδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για σήμερα Σάββατο και ίσως και για αύριο Κυριακή, ενώ και η Δανία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το κλείσιμο του εναερίου χώρου της μέχρι τις 03:00 (ώρα Ελλάδος).

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τα αεροδρόμια του Παρισιού θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας.

Ήδη έχουν κλείσει 26 γαλλικά αεροδρόμια και εκείνα του Μπορντό και της Γκρενόμπλ πρόκειται να κλείσουν στις 1700 ώρα Ελλάδος.

Κλειστό έως τις 11:00 το πρωί της Κυριακής θα μείνει και το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, ενώ και ο ολλανδικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας, KLM, ματαιώνει όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του ¶μστερνταμ, Schiphol, για σήμερα.

Και η ολλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Transavia, η οποία ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, ματαίωσε όλες τις πτήσεις από και προς την Ολλανδία και από και προς τη Δανία μέχρι σήμερα στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολούθησε η British Airways, που ανακοίνωσε την απαγόρευση πτήσεων για την Κυριακή. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ματαιώνονται όλες οι πτήσεις προς και από ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και οι εσωτερικές πτήσεις. Αργότερα αναμένεται να αποφασιστεί αν το μέτρο θα ισχύσει και για τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Το χάος που έχει προκληθεί στις αερομεταφορές δεν άφησε ανεπηρέαστους τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που ενώ συνεδρίαζαν στη Μαδρίτη αναζητούσαν τρόπο επιστροφής στη χώρα τους.

Το ξενοδοχείο Intercontinental, όπου διέμειναν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και πολλοί άλλοι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του εργασιών του Συμβουλίου χρέωνε 4.000 ευρώ για μεταφορά στο Παρίσι με αυτοκίνητο με οδηγό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να φύγει το νωρίτερο δυνατόν μόλις ολοκληρωθεί το κυριότερο μέρος των συνομιλιών σήμερα το μεσημέρι γιατί οι πτήσεις στη νότια Ευρώπη έχουν προς το παρόν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με εκείνες στη βόρεια.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ αισθανόταν λιγότερο ασφαλής για το ταξίδι επιστροφής της καθώς οι περισσότερες πτήσεις προς το Παρίσι ματαιώθηκαν και ο εναλλακτικός τρόπος μετάβασης, όπως για παράδειγμα το τρένο, καθίσταται σταδιακά ανέφικτος γιατί τα εισιτήρια εξαντλούνται.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που επίσης συμμετείχε στο Συμβούλιο, δεν γνώριζε πως θα επιστρέψει στη χώρα του.

Βοηθός του δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή του αύριο Κυριακή με κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά μόνο αν το αεροσκάφος μπορεί να κατευθυνθεί νοτίως της Μαδρίτης για να τον μεταφέρει στο Λουξεμβούργο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή