Βραζιλία : Μήνυμα Λούλα προς τις αγορές

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:02
A- A A+

Καθησυχαστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές θέλησε να στείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουϊς Ινάτσιο Λούλα Ντα Σίλβα, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, με ποσοστό 61 % των ψήφων. Ετσι ο Λούλα, όπως είναι γνωστός στους υποστηρικτές του, υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των πιστωτών της χώρας.

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λουϊς Ινάτσιο Λούλα Ντα Σίλβα

Επίσης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει το καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας του προκατόχου του, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και ότι θα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του τον πληθωρισμό

Παράλληλα κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει τη Βραζιλία ώστε να ξεπεράσει τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται, και ζήτησε από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς να μην διακόψουν τις πιστώσεις προς τις βραζιλιάνικες επιχειρήσεις. Αλλά οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου είχαν ως αποδέκτες και τους φτωχούς συμπολίτες του που τον στήριξαν στην εκλογική μάχη.

Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα εξήγγειλε ότι μέσα στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της πείνας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, στόχοι που θα επιτευχθούν με την αλλαγή ενός άδικου, όπως είπε, κοινωνικού συστήματος που οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στο περιθώριο.

Ανακοινώνοντας τη σύσταση γραμματείας καταπολέμησης της φτώχειας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα έχει επιτελέσει την αποστολή του στη ζωή εάν μέχρι το τέλος της θητείας του κάθε Βραζιλιάνος έχει τρία πλήρη γεύματα την ημέρα. Προειδοποίησε όμως ότι οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται δεν πρόκειται να γίνουν εν μία νυκτί.

Αλλαγή εικόνας

Με το νέο έτος ο κ. Λούλα Ντα Σίλβα αναλαμβάνει τις τύχες της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση και είναι υπερχρεωμένη.

Στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα. Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ : BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή