Η Δύση στηρίζει τη σκληρή τακτική Πούτιν

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:02

A- A A+

Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία έσπευσαν να υπεραμυνθούν της ανυποχώρητης στάσης που τήρησαν οι ρωσικές αρχές απέναντι στους Τσετσένους αντάρτες, στην πρόσφατη κρίση με τους ομήρους στη Μόσχα και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, επέρριψε δια του εκπροσώπου του αποκλειστικά την ευθύνη για το θάνατο δεκάδων αθώων θυμάτων στους Τσετσένους αντάρτες που τους κρατούσαν ομήρους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, «ο πρόεδρος κατανοεί ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι τρομοκράτες».

Στο μεταξύ και ο Βρετανός πορωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις» σε μια τέτοια κρίση. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει το τεράστιο δίλημμα που είχε μπροστά του ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς εξέταζε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να λύσει την πολιορκία με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα προκαλούσε υπαναχώρησή του στις παράλογες απαιτήσεις των τρομοκρατών από την Τσετσενία» σημείωσε ο κ. Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε την κατάληψη του θεάτρου στη Μόσχα από Τσετσένους αντάρτες, τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία και την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, χαρακτηρίζοντας όλα τα περιστατικά ως τμήμα μιας νέας τρομακτικής μορφής τρομοκρατίας.

Καταδικάζουν την τακτική οι συγγενείς των θυμάτων

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.

Την οργή των Ρώσων πολιτών προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο 117 αθώων.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες. Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

Πάντως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο BBC είπαν ότι πρόκειται πιθανότατα για παράγωγο του οπίου.

ΠΗΓΗ : BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή