Παραμένει το χάος στις αερομεταφορές

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010 14:31
UPD:21:36

A- A A+

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στις αερομεταφορές, με μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού ενάεριου χώρου να παραμένουν κλειστά εξαιτίας του νέφους από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας και τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική ζημιά.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή το απόγευμα περίπου 20 χώρες είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους, ενώ ορισμένες ανακοίνωσαν απαγόρευση πτήσεων και για τη Δευτέρα, τουλάχιστον μέχρι κάποια ώρα. Μέχρι την ίδια ώρα, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν είχαν προβλήματα από τη σκόνη, ενώ στα Βαλκάνια μετά το Βελιγράδι σήμερα έκλεισε και το αεροδρόμιο των Τιράνων.

Πιο αναλυτικά, κλειστοί -αν όχι πλήρως, στο μεγαλύτερο μέρος τους- ήταν οι εναέριοι χώροι σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία.

Μερικό κλείσιμο είχε τεθεί σε ισχύ σε Ιταλία και Νορβηγία.

Μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία μετεωρολογική πρόγνωση, η τέφρα δεν αναμένεται μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας να επηρεάσει τη χώρα μας.

Παρενέργειες και στην Αθήνα

Μέχρι το απόγευμα από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 174 πτήσεις, κυρίως από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ακυρώσεις έγιναν και στο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Η Aegean με ανακοίνωση της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των σημαντικών περιορισμών που προκαλούνται στην εναέρια κυκλοφορία από το νέφος ηφαιστειακής στάχτης αναγκάζεται να ματαιώσει για τη Δευτέρα 40 σκέλη πτήσεων και συγκεκριμένα από Αθήνα μετ΄ επιστροφής για Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Μιλάνο, Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, και Βενετία. Επίσης ματαιώνονται και οι πτήσεις της εταιρίας από Θεσσαλονίκη για Ντίσελντορφ, Μόναχο, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη.

Ο διαδικτυακός τόπος της Aegean ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από την ιστοσελίδα της www.aegeanair.com είτε από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

Ματαιώθηκαν σχεδόν 20.000 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol), που διαχειρίζεται όλα τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των 38 ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη έχουν ακυρωθεί 63.000 πτήσεις. Σχεδόν 20.000 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο την Κυριακή, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση του οργανισμού το μεσημέρι.

«Σε μια κανονική Κυριακή καταγράφονται σχεδόν 24.000 πτήσεις(πτήσεις αεροσκαφών). Στο τέλος της ημέρας, είχαμε μόνο 4.000» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δοκιμαστικές πτήσεις

Πάντως, δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν κάποιες ελπίδες για εξομάλυνση. Η KLM ανέφερε ότι αεροσκάφος της πέταξε στο συνηθισμένο υψόμετρο των 10 χλμ. ως τα 13 χλμ., χωρίς προβλήματα. Η Lufthunsa ανακοίνωσε ότι έκανε 10 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, σε ύψος έως και 8 χλμ., χωρίς να προκύψει «τίποτε το ασυνήθιστο, ούτε στην διάρκεια της πτήσης, ούτε στην διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης στο έδαφος». Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τους εξαντλητικότερους τεχνικούς ελέγχους, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να κάνουν ορισμένες πτήσεις.

Και η Air France ανακοίνωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση που πραγματοποίησε δεν παρουσίασε προβλήματα. Σε δοκιμαστικές πτήσεις προχωρά και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας.

Τα προβλήματα στις αερομεταφορές που ανέκυψαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία θεωρούνται πλέον χειρότερα από αυτά που είχαν προκαλέσει οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος είχε κλείσει για τρεις ημέρες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν αναστείλει όλες τις διατλαντικές πτήσεις.

Συνεχείς ήταν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι ανακοινώσεις αεροπορικών εταιρειών για ματαιώσεις πτήσεων. Ενδεικτικά, οι σκανδιναβικές αερογραμμές SAS ανακοίνωσαν ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις τους θα ματαιωθούν μέχρι την Τρίτη, ενώ και η British Airways ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλες τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα.

Πάντως, η γαλλική πολιτική αεροπορία ανακοίνωσε ότι πολλά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Τουλούζης, θα παραμείνουν τελικώς ανοιχτά μέχρι τουλάχιστον τις 16:00 της Δευτέρας. Επίσης εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ισπανίας δήλωσε ότι από τις 16:30 άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

Σε ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ηφαιστειακού νέφους και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του, To ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε άμεση ετοιμότητα και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε 24ωρη βάση.

Παράλληλα, οι παραπάνω υπηρεσίες είναι σε συνεχή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ , το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (Monitoring and Information Centre) της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω συντονισμό.

Σημειώνει επίσης πως σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το συγκεκριμένο νέφος δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας.

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει πως όσον αφορά την ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχία καθώς και ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων, θα ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή