Τελευταίο αντίο στον Πολωνό πρόεδρο

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010 16:04
UPD:20:43

A- A A+

Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ξένοι ηγέτες, είπαν το τελευταίο αντίο στον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και τη σύζυγό του, Μαρία, κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία που τελέστηκε στην Κρακοβία.

Τα δύο σφραγισμένα φέρετρα, το ένα δίπλα στο άλλο, κοντά στην Αγία Τράπεζα, ήταν τυλιγμένα με την πολωνική σημαία.

Το προεδρικό ζεύγος σκοτώθηκε μαζί με 94 άλλους ανθρώπους σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία.

Το μοναχοπαίδι τους, η Μάρτα, και ο δίδυμος αδελφός του προέδρου, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος είναι επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, κάθονταν στην πρώτη σειρά.

Μέσα στη Βασιλική, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία, βρίσκονταν άλλοι συγγενείς, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Ουκρανίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας, ο εκτελών χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόφσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τασκ καθώς και περίπου 700 άλλοι άνθρωποι.

Περίπου 30.000 άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων έρχονταν από το εξωτερικό, στέκονταν έξω από την εκκλησία και παρακολούθησαν τη νεκρώσιμο ακολουθία από γιγαντοοθόνες.

Ο Κατσίνσκι και η σύζυγός του ενταφιάστηκαν σε μια κρύπτη στον καθεδρικό ναό της Βαβέλ στην Κρακοβία, ένα πάνθεον των εθνικών ηρώων της Πολωνίας.

Προς τιμήν του ζεύγους έπεσαν 21 κανονιοβολισμοί, μετά την τοποθέτηση των σορών τους σε μια σαρκοφάγο μέσα σε μια κρύπτη κοντά στον τάφο του Γιόζεφ Πιλσούντσκι, πατέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας του 1918.

Την κηδεία παρακολούθησαν περίπου 150.000 άνθρωποι.

Νωρίτερα τα φέρετρα με τις σορούς του προεδρικού ζεύγους μαζί με εκείνα των υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους οδηγήθηκαν με αυτοκινητοπομπή στη Βασιλική της Κρακοβίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ακολούθησαν την πομπή κουνώντας πολωνικές σημαίες και ραίνοντάς τη με λουλούδια.

Ένας μεγάλος αριθμός ξένων ηγετών αναμενόταν να παραστεί στην κηδεία, αλλά πολλοί αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής σκόνης.

Μεταξύ των 40 ηγετών που δεν παρέστησαν τελικώς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Τζέρζι Μπούζεκ μετέβησαν στην Κρακοβία με τρένο ή αυτοκίνητο.

To Σάββατο πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας, κατά την οποία σκοτώθηκε και ο Πολωνός πρόεδρος.

Οι σειρήνες και οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε ολόκληρη την Πολωνία στις 08.56 τοπική ώρα, την ακριβή ώρα κατά την οποία το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο και αλλους 95 ακόμη ανθρώπους, συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας το περασμένο Σάββατο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή