Συγχαρητήρια Μπους για την εκλογή Λούλα στη Βραζιλία

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:34
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους τηλεφώνησε χθες στον νεοεκλγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουϊς Ινάτσιο Λούλα Ντα Σίλβα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του. Ο κ. Μπους υποσχέθηκε να έχει μία καλή συνεργασία με τον Λούλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Αρι Φλάϊσερ.

Ο Λούλα, ο οποίος είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπους είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον αντίπαλο του Λούλα, τον κεντροδεξιό Χοσέ Σέρα, εξαιτίας των επικρίσεων που έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει ο Λούλα εναντίον της Ουάσινγκτον και της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα επιζητήσουν μία «ισχυρή σχέση» με τον Λούλα και τον χαρακτήρισε ως τον «νόμιμο, δημοκρατικό ηγέτη της Βραζιλίας».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ο Λούλα συγκέντρωσε 52,7 εκατ. ψήφους, που μεταφράζονται σε ποσοστό 61.27%. Ο Σέρα, πρώην υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, συγκέντρωσε το 38,7% (πάνω από 33,3 εκατ. ψήφους).

Συνολικά, ψήφισαν περισσότεροι από 91,6 εκατ. από τους 115,2 εκατ. εγγεγραμένους Βραζιλιάνους ψηφοφόρους. Η αποχή ήταν αυξημένη στο 20,47% και οι άκυρες και λευκές ψήφοι έφθασαν το 6%, όπως τόνισε το Ανώτατο Εκλογοδικείο της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή