Ο κυπριακός Τύπος για τη νίκη Ερογλου

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 12:07
A- A A+

Η νίκη του Ντερβίς Έρογλου στις «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και οι εκτιμήσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μονοπωλούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Νίκη εποίκων και Γκρίζων Λύκων», γράφει ότι οι οπαδοί του τον υποδέχθηκαν με το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το αποτέλεσμα προκάλεσε απογοήτευση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το «Θάρρος», με τίτλο «Κατοχικός Νο 3», γράφει ότι «ο εξτρεμιστής Ντερβίς Ερογλου κέρδισε τη χθεσινή ψηφοφορία και αναλαμβάνει ως νέο πιόνι της κατοχικής Τουρκίας στα σκλαβωμένα εδάφη μας».

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Στρώνουν τώρα χαλί για διεθνή διάσκεψη», γράφει ότι αναπόφευκτη θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό, μετά τη νίκη του Ντερβίς Έρογλου.

«Και τώρα ο Έρογλου μπροστά στον Πρόεδρο Χριστόφια», είναι ο τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι «με το καρότο στο ένα χέρι και το μαστίγιο στο άλλο», ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου έστειλε μηνύματα και προς τα έξω και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συμπληρώνει ότι το σκηνικό στις απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό διαφοροποιείται.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Έδωσαν σκυτάλη στον Ερογλου», γράφει ότι νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στα κατεχόμενα μετά τη νίκη του Ντερβίς Ερογλου και την ήττα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ότι ο σκληροπυρηνικός Ντερβίς Ερογλου στηρίχθηκε έντονα από την οικογένεια Ντενκτάς, τους έποικους και τους Γκρίζους Λύκους.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Πισωγύρισμα», γράφει ότι πισωγύρισμα στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού θεωρείται η χθεσινή νίκη, από τον πρώτο γύρο, του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου.

O τουρκοκυπριακός Τύπος

Η εφημερίδα «Κίπρισλι» έχει τίτλο «Έφαγε και τον Ταλάτ. 3ος Πρόεδρος ο Έρογλου - Νικητής ο λαός», ενώ η «Αφρίκα» έχει τίτλο «Θυσίασαν τον Ταλάτ» και αναφέρει ότι για την ¶γκυρα ήταν αρκετή μια θητεία Ταλάτ «για να φέρει σε σωστό δρόμο τους Aριστερούς».

Η εφημερίδα «Βολκάν» γράφει για «ισχυρό χαστούκι» προς τον Ταλάτ από τους τουρκοκυπρίους, «που επιθυμούν ανεξαρτησία, κυριαρχία και τη μητέρα πατρίδα».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, έχει τίτλο «Ταλάτ: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη λύση».

Το εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Έρογλου, η εφημερίδα «Γκιουνές» έχει τίτλο «Νικητής ο λαός - πρόεδρος ο Έρογλου».

Η εφημερίδα «Σταρ» έχει τίτλο «Ο Έρογλου νικητής των εκλογών, που θεωρήθηκαν ως η ρεβάνς του δημοψηφίσματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή