Η πολιτική διαδρομή του Ντερβίς Έρογλου

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 13:37
UPD:14:12

Στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής ο Έρογλου διετέλεσε «υπουργός» και «πρωθυπουργός», με «πρόεδρο» του παράνομου καθεστώτος τον Ραούφ Ντενκτάς.

A- A A+

Ο νέος ηγέτης και διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας το 1976 ως «βουλευτής» Αμμοχώστου και επικράτησε χθες του Ταλάτ ως αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής ο Έρογλου διετέλεσε «υπουργός» και «πρωθυπουργός», με «πρόεδρο» του παράνομου καθεστώτος τον Ραούφ Ντενκτάς. Παρά το ότι ο 'Ερογλου θεωρείται «πολιτικό παιδί» του Ραούφ Ντενκτάς οι δύο συγκρούστηκαν στο παρελθόν για τη νομή της εξουσίας. Έτσι, στις «προεδρικές εκλογές» του 1995 ο Ντενκτάς επικράτησε στο δεύτερο γύρο, ενώ το 2000 ο Έρογλου υποχρεώθηκε από την ¶γκυρα να αποσυρθεί στο δεύτερο γύρο.

Στις «προεδρικές» του 2005, στις οποίες πλέον δεν ήταν υποψήφιος ο Ραούφ Ντενκτάς, επικράτησε ο Ταλάτ με 55, 6%. Ο ‘Ερογλου είχε εξασφαλίσει τότε 22,73%.

Στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα, τον Απρίλιο του 2009, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υπερίσχυσε με ποσοστό 44,04% του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ο ‘Ερογλου σχημάτισε «αυτοδύναμη κυβέρνηση» στο παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Τι έπεται της νίκης Ερογλου

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο 72χρονος, ουρολόγος ιατρός, φαίνεται να γίνεται «κυρίαρχος» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αφού εκτός της «προεδρίας» ελέγχει και την «κυβέρνηση». Νέος «πρωθυπουργός» θα είναι, όπως φαίνεται, ο στενός συνεργάτης του Έρογλου, «υπουργός εξωτερικών», Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, τον οποίο λέγεται ότι θα διαδεχθεί ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Έρογλου κατάφερε να επικρατήσει του κεντροαριστερού Ταλάτ για τρεις κυρίως λόγους: α) της προτίμησης των περισσοτέρων εποίκων από την Τουρκία , β) της συσπείρωσης της δεξιάς και της στήριξης της οικογένειας Ραούφ Ντενκτάς , γ) των οικονομικών ατασθαλιών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Ταλάτ κατά την πενταετία 2004-2009, όταν ήταν «κυβέρνηση».

Βεβαίως, για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ‘Ερογλου στο κυπριακό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ¶γκυρας, λόγω του πολιτικοστρατιωτικού ελέγχου της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή