Απορρίπτει η Β. Κορέα το αίτημα της Ιαπωνίας για τα πυρηνικά

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 10:24
A- A A+

Απέρριψε η Βόρεια Κορέα το αίτημα της Ιαπωνίας για εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, όπως έγινε γνωστό από Ιάπωνα αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «σε τροχιά σύγκρουσης» για το θέμα των απαχθέντων Ιαπώνων πολιτών.

«Η Βόρεια Κορέα δεν αποδέχεται το αίτημά μας», δήλωσε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, αναφερόμενος στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιανγκ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας απάντησαν πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ είναι απάντηση στην εχθρική πολιτική των ΗΠΑ. Επίσης διέψευσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία για το θέμα των Ιαπώνων πολιτών που είχαν απαχθεί πριν από δεκαετίες από τους Βορειοκορεάτες. Ενα ζήτημα που έχει περισσότερη συναισθηματική, παρά πολιτική αξία για το Τόκιο. «Βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα αυτό. Δεν υπήρξε απολύτως καμμία συμφωνία», δήλωσε ο ιάπωνας αξιωματούχος.

Ιαπωνία και Βόρεια Κορέα άρχισαν σήμερα κύκλο διαβουλεύσεων με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Πιονγιάνγκ για εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματός της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή