Γ. Πεταλωτής: Δεν διαπραγματευόμαστε την κοινωνική συνοχή

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 16:34
A- A A+

«Την κοινωνική συνοχή δεν την διαπραγματευόμαστε», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ και τους όρους που αναμένεται να θέσει.

«Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον της χώρας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι αυτό ακριβώς προασπίζει η κυβέρνηση με τους όρους που θα συζητήσει και με την προετοιμασία που κάνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι «αδόκιμο» και «ίσως παραπλανητικό» να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και μάλιστα όχι μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Εξήγησε ότι έχουμε μια χώρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανάγκες και μηχανισμούς και κυρίως μια κυβέρνηση που προτού προσφύγει σε οποιοδήποτε μηχανισμό έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις.

«Συνεπώς δεν θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα από εδώ και πέρα, εάν ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι για το 2010 τα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι αρκετά και ότι για το 2011 και 2012, καθότι είναι τριετές το Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης, θα εξειδικευτούν περαιτέρω αποφάσεις όταν χρειαστεί.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τουλάχιστον αφελή τη θεώρηση ότι η κυβέρνηση έβαλε στη συζήτηση το ΔΝΤ και άρα ότι γι’ αυτό μπήκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να απαριθμήσει τις δυνατότητες δανεισμού της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά σήμερα ότι βάλαμε εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ».

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα είχαμε χρεοκοπήσει ή θα είχαμε πάει στο ΔΝΤ αμιγώς, πολύ πριν απ’ ό,τι συζητάμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή