Προς υποχώρηση το φαινόμενο του ηφαιστειακού νέφους

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 17:21
UPD:21:55

A- A A+

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για ύφεση του φαινομένου του ηφαιστειακού νέφους έως το Σαββατοκύριακο, γεγονός που αναμένεται να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εναέρια κυκλοφορία στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Ειδικός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αναφέρει ότι χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να «διαλύσει» το ηφαιστειακό νέφος και κάνει λόγο για «πάρα πολύ θετικές ενδείξεις» στο δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Παρά το γεγονός ότι η ηφαιστειακή στάχτη κατευθύνεται προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ, για τις επόμενες τουλάχιστον 36 ώρες θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μη διαταράξει τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τις 14.000 πτήσεις από τις συνολικά 27.500 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Αρκετά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από το Παρίσι, το Αμστερνταμ και τη Φρανκφούρτη, ωστόσο τα αεροδρόμια του Λονδίνου παραμένουν κλειστά.

Περιορισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια της Αγγλίας, στη Σκοτία και στη βόρεια Ιρλανδία.

Ικανοποίηση ΕΕ για τη σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας

Tην ικανοποίησή της για το γεγονός ότι από σήμερα αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έλεν Κερνς, ανέφερε, πως χθες το βράδυ οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ ζήτησαν από τη Eurocontrol να επανεξετάσει τις επικίνδυνες εναέριες ζώνες και να σχεδιάσει ένα νέο χάρτη, ούτως ώστε η χρήση του εναέριου χώρου να γίνεται στο μέγιστο επίπεδο.

Τόνισε, επίσης, ότι από σήμερα το πρωί στις 9 (ώρα Ελλάδος) που εφαρμόζεται το νέο λειτουργικό πλαίσιο για τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, πραγματοποιούνται περισσότερες πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.

Σημείωσε, τέλος, ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει κάνει αίτηση, προς το παρόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παροχή κρατικής βοήθειας σε αεροπορική εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή των πτήσεων.

Το απόγευμα το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας TUI ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα επαναπατρίσει περίπου 20.000 ταξιδιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στα μέρη όπου έκαναν διακοπές εξαιτίας των διαταραχών στις αεροπορικές συγκοινωνίες λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Αντίθετα 7.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο αναμένεται να επιστρέψουν στη Γερμανία από την Τετάρτη, πρόσθεσε η TUI, που έχει ακυρώσει όλες τις αναχωρήσεις της μέχρι σήμερα στις 22:00 GMT (01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά της η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στους επιβάτες της που έχουν εγκλωβιστεί στα Κανάρια Νησιά να πετάξουν ως τη Μαδρίτη και από εκεί να χρησιμοποιήσουν άλλο μεταφορικό μέσο για να φτάσουν στη χώρα τους.

Η μεταφορά από τα Κανάρια Νησιά στη Μαδρίτη θα γίνει δωρεάν για τους επιβάτες της Ryanair που δεν έχουν αποζημιωθεί για το εισιτήριό τους. Όσοι έχουν ήδη αποζημιωθεί, καθώς και επιβάτες άλλων εταιρειών θα πληρώσουν εισιτήριο 100 ευρώ.

Στη Βρετανία, αν και ξανάρχισε σήμερα σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στη Σκοτία και στη βόρεια Αγγλία, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της πιθανής άφιξης στη χώρα ενός νέου νέφους ηφαιστειακής τέφρας.

Από τη Σκοτία αναχώρησαν σήμερα το πρωί ορισμένες πτήσεις, κυρίως με προορισμό νησιά της περιοχής αυτής. Επίσης μία πτήση αναχώρησε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο του Νιουκάσλ, στη βόρεια Αγγλία, αλλά καμία άλλη πτήση δεν επιτρέπεται από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Αγγλίας, όπως και τα αεροδρόμια της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή