Υπόθεση Siemens: Αίτημα για κλήση του Σ. Κόκκαλη

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 19:55
UPD:21/04/2010 10:13

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου, ζήτησε την κλήση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens.

A- A A+

Την κλήση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο οποίος διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να μην έχει κληθεί στην εξεταστική ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Siemens στην Ελλάδα».

Με την πρόταση του κ. Καμμένου συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ζητώντας μάλιστα να εξεταστούν οι κ.κ. Κόκκαλης και Βγενόπουλος κατ’αντιπαράσταση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ξεκινά η κατάθεση πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική. Πρώτος θα καταθέσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην περίοδο της Οικουμενικής κυβέρνησης (1989-90) έχει ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει, αναφέροντας σε μακροσκελές υπόμνημά του ότι η διαπλοκή του δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τότε με την αποδοχή από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών, συνολικής αξίας 32 δισ. δραχμών στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ.

Παράλληλα, σήμερα κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SIEMENS A.E. Παναγιώτης Ξυνής και ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης.

Ο κ. Ξυνής εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας να αλλάξει σελίδα και να επανακτήσει το κύρος της.

Εν τω μεταξύ, δύο πρώην στελέχη της Siemens -ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλός αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο γι' αυτή την υπόθεση- καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Siemens.

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία.

Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε ένα σύστημα «μαύρων ταμείων» που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια.

Ο Κουτσενρόιτερ απέκρυψε δωροδοκίες που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή