Βατοπέδι: Στις 29/4 οι πρώτες καταθέσεις πολιτικών προσώπων

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 00:30
A- A A+

Με τις καταθέσεις των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη και Δούκα στις 29 Απριλίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος εξέτασης πολιτικών προσώπων από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

Στις 3 Μαΐου θα καταθέσουν οι κ.κ. Κοντός, Τσιτουρίδης, Μπασιάκος και στις 4 Μαΐου οι κ.κ. Βουλγαράκης, Μπέζας και Αλογοσκούφης.

Εν τω μεταξύ, στην επιτροπή κατέθεσε την Τρίτη ο πρώην αντεισαγγελέα; Εφετών, Ηλίας Κολιούσης.

«Η υπόθεση του Βατοπαιδίου, έχει αλλάξει τη ζωή μου. Μετά από 25 και παραπάνω χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, οδηγήθηκα εξ ανάγκης στην παραίτηση, για να μην παραβιάσουμε το Σύνταγμα και τον ισχύοντα νόμο» ανέφερε ο κ. Κολιούσης.

Σημειώνεται ότι o πρώην αντεισαγγελέας Εφετών επέλεξε να παραιτηθεί, διακρίνοντας πρόθεση εκ μέρους του προϊσταμένου του Κυριάκου Καρούτσου, αλλά και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, να οδηγήσουν την υπόθεση σε παραγραφή, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Κατά τον κ. Κολιούση, ο κ. Σανιδάς έδωσε παραγγελία στον ίδιον και την αντεισαγγελέα Ελένη Σωτηροπούλου να διερευνήσουν την υπόθεση παραχώρησης δημοσίων γαιών στη Μονή Βατοπαιδίου, ανασύροντάς την από το αρχείο, όπου είχε τεθεί δύο φορές.

Ωστόσο, όπως είπε, ήδη στο σχετικό έγγραφο έκανε λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς», ενώ απέκρυψε και από τους δύο αντεισαγγελείς, την ύπαρξη της δικαστικής απόφασης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, την ίδια ώρα που το Δημόσιο και η Μονή παραιτούνταν από την έκδοσή της.

Όταν οι κ.κ. Καρούτσος και Σανιδάς ενημερώθηκαν, όπως επεσήμανε, για τις προθέσεις των δύο αντεισαγγελέων, να διαβιβάσουν στη Βουλή πόρισμα με το οποίο θα ανιχνεύονταν ευθύνες πολιτικών προσώπων, επανήλθαν με νέα παραγγελία, για νέο κύκλο ανακρίσεων και με την εισαγωγή ενός τρίτου προσώπου, χωρίς ανανέωση του χρονοδιαγράμματος διεκπεραίωσης της έρευνας. Αυτό κατά τον μάρτυρα, εγκυμονούσε τον κίνδυνο παραγραφής, είτε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, είτε με το κλείσιμο της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Κολιούση, βάσει των στοιχείων προέκυπταν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα και ενδεχομένως για τον Σάββα Τσιτουρίδη, τις οποίες έπρεπε να διερευνήσει η Βουλή, στην οποία και θα έπρεπε να διαβιβαστεί το σχετικό πόρισμα.

Όταν τελικά, όπως είπε, ήρθε η υπόθεση στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δύο αντεισαγγελείς και τους αναγνώρισε ότι αυτό το οποίο έκαναν ήταν μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

«Ήταν για μας μια ηθική δικαίωση. Διαπιστώσαμε ότι ο κ. Χατζηγάκης είχε πλήρη άγνοια της υπόθεσης και της παραγγελίας του κ. Σανιδά. Απολύτως πλήρη άγνοια» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή