Υπερψηφίστηκε το ν/σχ για την ενσωμάτωση οδηγίας για την εσωτερική αγορά

Αντιπαράθεση με αιχμή την οικονομία
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 00:43

O κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «δεν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία γιατί η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

A- A A+

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για την εσωτερική αγορά. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αιχμή τις εξελίξεις στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «δεν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία γιατί η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ένα δίχτυ ασφαλείας, όπως είπε, στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Με αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόσθεσε, ξεκινάνε αύριο οι διαβουλεύσεις για τις οικονομικές πολιτικές και πιθανή χρηματοδότηση της χώρας μας και η κυβέρνηση θα κρίνει και θα πάρει τις αποφάσεις της με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ κατηγορώντας την για «πλιάτσικο» στην οικονομία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο απέναντι στην κοινωνία με τη μεγαλύτερη αναδιανομή, ύψους 110 δισ. ευρώ, που έγινε, όπως είπε, στο χρηματιστήριο.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι υπουργοί τους είναι εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ολιγωρία και λάθη, να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια πριν πάμε στον Καιάδα, όπως είπε, του ΔΝΤ στο οποίο δεν προσφεύγουμε εμείς αλλά μας το επιβάλλουν.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για οδηγία «Φρανκεστάϊν» που θα οδηγήσει στην κατάργηση κάθε εργατικής νομοθεσίας.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοσυμπληρώνονται υποστηρίζοντας τέτοιες οδηγίες που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «το ν/σ είναι γεμάτο τρύπες, ασάφειες και γκρίζες ζώνες» για αυτό το καταψηφίζει.

Απαντώντας, ο κ. Παπακωνστάντινου μίλησε για ακατανόητα φοβικά σύνδρομα που δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του εισηγητή της Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέρριψε στη κυβέρνηση αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι είναι υπέρ.

Σημείωσε δε ότι εντός του μήνα η διϋπουργική επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα και θα κάνει διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας ώστε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή