ΗΠΑ: Απεβίωσε η Ντόροθι Αϊρίν Χάϊτ

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 06:29
A- A A+

Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών η Ντόροθι Αϊρίν Χάϊτ, μια από τις σημαντικότερες φωνές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα την δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είχε συμμετάσχει σε πορείες και κινητοποιήσεις με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Η Χάϊτ απεβίωσε το πρωΐ της Τρίτης από φυσικά αίτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το ίδρυμα στο οποίο νοσηλευόταν επί εβδομάδες.

Η Χάϊτ ηγείτο του Εθνικού Συμβουλίων Νέγρων Γυναικών από το 1957 έως το 1998 και συνεργαζόταν στενά με τον Κινγκ. Ηταν παρούσα στην διάρκεια της πορείας του Μαρτίου του 1963, όταν ο Κινγκ είχε κάνει την περίφημη ομιλία του με τη φράση: «έχω ένα όνειρο».

Ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπιλ Κλίντον είχε απονείμει στη Χάϊτ το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας - την ύψιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη - το 1994 και το Κογκρέσο της είχε απονείμει επίσης την ανώτατη τιμή του σώματος το 2004.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία αποκάλεσε τη Χάϊτ «γιαγιά» του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και εξήρε το ακούραστο έργο της έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

«Ακόμα και στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής της - όταν κάθε άλλος θα προτιμούσε να απολαύσει την ανάπαυση που θα δικαιούτο - η Δρ. Χάϊτ συνέχιζε τον αγώνα για να κάνει το έθνος μας πιο ανοικτό και φιλόξενο για ανθρώπους κάθε φυλής, φύλου, υπόβαθρου και πίστης», ανέφερε ο Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή