Nα αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη ζητεί η Β. Κορέα

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 16:32
A- A A+

Επίσημη αναγνώριση ως πυρηνική δύναμη ζήτησε η Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας ότι θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα όταν και όποτε το θεωρήσει απαραίτητο, σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Το σημείωμα επαναλαμβάνει το αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης με τις ΗΠΑ προς αντικατάσταση της εκεχειρίας με την οποία έληξε ο πόλεμος της Κορέας. Η Ουάσινγκτον αρνείται να υπογράψει συνθήκη όσο η Β. Κορέα αρνείται να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το σημείωμα επισημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να είναι «ίση με άλλες πυρηνικές δυνάμεις», παρόλο που έχει αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Προώθηση των Πυρηνικών που θέτει τους όρους για το τι καθιστά ένα κράτος πυρηνική δύναμη.

«Η Βόρεια Κορέα θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα όπως θεωρεί απαραίτητο αλλά δεν θα συμμετάσχει στον ανταγωνισμό για την απόκτηση εξοπλισμών ούτε θα κατασκευάσει περισσότερα όπλα απ’όσα θεωρεί απαραίτητα», όπως λέει.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Β. Κορέα έχει περίπου 50 κιλά πλουτώνιο, αρκετά για να κατασκευάσει έξι με οκτώ πυρηνικά όπλα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή