Επικρίσεις φορέων κατά του ν/σχ για τους ημιυπαίθριους

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 17:06
UPD:17:09
A- A A+

Επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους, διατύπωσαν η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Ένωση Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΟΜΚΟΕ Δ. Καψιμάλης, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ Δ. Δημητρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στ. Παραδιάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής Γ. Ρεβύθης, επεσήμαναν ότι χιλιάδες πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους και υπόγειους χώρους των οποίων η χρήση έχει αλλάξει, καθώς βασίστηκαν στην υπογεγραμμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου του 2009, σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλονται οποιεσδήποτε κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων μέχρι την 29 Απριλίου του 2010.

Αντίθετα, όπως σημείωσαν, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ προβλέπει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση μόνον των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πριν από τις 2 Ιουλίου του 2009.

Ειδικότερα, ο κ. Καψιμάλης υποστήριξε ότι «αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα βρεθούν αδικημένοι τουλάχιστον 100.000 πολίτες και θα διωχθούν ποινικά διότι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ακίνητά τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει επιχειρηματικό μέλλον στην οικοδομή στην Ελλάδα, καθώς στην περίπτωση που παραμείνουν οι ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από το ΥΠΕΚΑ οι οικοδομικές επιχειρήσεις θα μείνουν η μία μετά την άλλη χωρίς δουλειά».

Την πεποίθησή του ότι «κανείς δεν πρόκειται να δηλώσει υπόγειο χώρο σε αυτή τη ρύθμιση, αν τα πρόστιμα δεν υπολογιστούν με το συντελεστή παλαιότητας και, κυρίως, με το συντελεστή ορόφου» εξέφρασε ο κ. Παραδιάς.

Πρότεινε δε την άμεση απόσυρση των άρθρων 1-4 του σχεδίου νόμου και την επαναφορά τους σε νέο μετά από ειλικρινή διάλογο, τη διατήρηση της χρήσης - μετά τη ρύθμιση - για 99 χρόνια αντί των 40, να μην είναι υποχρεωτική η συνυποβολή τεχνικής έκθεσης μηχανικού, να επανέλθει η ρητή απαλλαγή από αναδρομική αναζήτηση φόρου, τη ρητή πρόβλεψη ότι οι δηλούμενοι χώροι δεν προσμετρώνται στα τεκμήρια διαβίωσης, να καλύπτει η ρύθμιση την αστική πλευρά του θέματος, σχετικά με τις σχέσεις συνιδιοκτητών πολυκατοικιών, τη διάθεση του 50% του ειδικού προστίμου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτιρίων κατοικιών, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μέχρι σήμερα και κατά περίπτωση κυρώσεις ανέγερσης και διατήρησης μη δηλούμενων χώρων.

Ο κ. Ρεβύθης υπογράμμισε, τέλο, την ανάγκη ελάφρυνσης στο φόρο μεταβίβασης, στην περίπτωση χρηματικών ποσών που προέρχονται από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή