Νικαράγουα: Αποκλεισμένο για δεύτερη ημέρα το Κοινοβούλιο

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 06:49
REUTERS/OSWALDO RIVAS

A- A A+

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδήλωσαν χθες έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα, υποστηρικτές της κυβέρνησης, εμποδίζοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στο κτίριο για μια ψηφοφορία με στόχο την ανάκληση διατάγματος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Μασκοφόροι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα και πέτρες και απέκλεισαν δρόμους μια ημέρα νωρίτερα, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η δεξιά αντιπολίτευση κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι τους «απέκλεισε» μέσα σε ξενοδοχείο όπου πραγματοποίησαν συνάντηση.

«Ενας όχλος υποστηρικτών του Ορτέγκα έκλεισε 18 μέλη της αντιπολίτευσης σε ένα γραφείο για αρκετές ώρες», δήλωσε η Πέρλα Ραμίρες, εκπρόσωπος μιας πολιτικής ομάδας η οποία υποστηρίζει τον Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, πρώην υποψήφιο για την προεδρία.

Σύμφωνα με τη Ραμίρες, δύο αυτοκίνητα βουλευτών της αντιπολίτευσης πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές.

Η ένταση αυξάνεται συνεχώς στη Νικαράγουα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε το δρόμο στον Ορτέγκα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2011.

Η αντιπολίτευση επιδιώκει να ακυρώσει διάταγμα του Ορτέγκα που παρατείνει τη θητεία 25 ανώτατων δικαστικών και δημοσίων λειτουργών, που υποστηρίζει ότι έχει στόχο να μην απειληθεί η προσπάθειά του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα είναι παράνομο και ότι συγκέντρωσε τις απαραίτητες 47 ψήφους για να το ακυρώσει.

Η κυβέρνηση του Ορτέγκα δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα για τις διαδηλώσεις.

Στην Ουάσινγκτον, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του, και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να «επιλυθούν οι πολιτικές διαφορές, ειδικά αυτές ανάμεσα σε εκπροσώπους του κράτους, μέσω διαλόγου».

Ο Ορτέγκα ήταν ο ηγέτης του ξεσηκωμού των Σαντινίστας, που εξεδίωξε το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα. Υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 1985 ως το 1990. Επανεξελέγη το 2006.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή