Αφιερωμένο στο Γιώργο Χειμωνά το Φεστιβάλ Φιλίππων

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 14:20

A- A A+

Στη μνήμη και το έργο του Γιώργου Χειμωνά είναι αφιερωμένο το 53ο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας (1/7-27/8). Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του γνωστού λογοτέχνη, μεταφραστή και ψυχιάτρου, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με τίτλο «Γιώργος Χειμωνάς: Ο ¶μλετ της Καβάλας».

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την 1η Ιουλίου στο θέατρο Μωχάμετ ¶λι με τη συμμετοχή ροκ συγκροτημάτων, ενώ μαθητές του Λυκείου της Καβάλας θα διαβάσουν κείμενά τους για τον Γιώργο Χειμωνά. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (26-30/7) θα ανέβει στο Θέατρο Κάστρου «Ο ¶μλετ» του Σαίξπηρ σε μετάφραση του Χειμωνά (συμπαραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας και του θιάσου «Κανιγκούντα»). Όπως υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης της εν λόγω παράστασης, Θοδωρής Γκόνης: «Το κείμενο του Γιώργου Χειμωνά αυτονομείται κατά κάποιο τρόπο από το σαιξπηρικό πρωτότυπο και μας οδηγεί στον ¶μλετ από δρόμους επίμονα ποιητικούς…Η δραματουργική επεξεργασία θα εστιάσει κυρίως στο πρόσωπο του ¶μλετ παραλείποντας τις περιφερειακές δράσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θεατρικά αναλόγια με επίκεντρο τον καβαλιώτη λογοτέχνη: Στις 2 Αυγούστου η Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει το κείμενο της συζύγου του Χειμωνά, Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Γιώργος ως ¶μλετ». Στις 9 Αυγούστου ο Ευριπίδης Γαραντούδης θα ανεβάσει τη σπονδυλωτή παράσταση «Θάλαμος» αντλώντας έμπνευση από το έργο του λογοτέχνη. Στις 11 Αυγούστου ο Θανάσης Δήμου και η Μαρία Πρωτόπαπα θα αναγνώσουν το πεζό του Κοσμά Χαρπαντίδη «Ο Γιώργος Χειμωνάς περιηγείται στο Όρος Σύμβολο».

Μέρος της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου (5/7 στο Κάστρο) θα είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά, με τραγούδια του γνωστού συνθέτη αλλά και του Μάνου Ελευθερίου που γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτόν (Ο ¶μλετ της Σελήνης, Τροπάρια για φονιάδες κ.α.)

Από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Θέατρο Φιλίππων: στις 2/7 ανεβαίνουν οι Τρωάδες του Ευριπίδη από το Θέατρο Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης.Στις 9 και 10 Ιουλίου οι Αχαρνείς του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στις 16 και 17 Ιουλίου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή από το Αμφι-Θέατρο σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στις 24/7 «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη (συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν) σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Στις 31/7 το ΔΗΠΕΘΕ Πατρας παρουσιάζει την πλήρη Ορέστεια του Αισχύλου (Αγαμέμων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λουκά Θάνου. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στις 7 /8 τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (20/8) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη. Η Κάρμεν Ρουγγέρη τολμά την εναλλακτική παιδική παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια, το παραμύθι των παραμυθιών» (στις 23/8). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 27/8 με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Προτεινόμενα για εσάς