Συνάντηση Δ. Δρούτσα - Α. Νταβούτογλου ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 20:53
A- A A+

Ημίωρη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.

Κοινή διαπίστωση των δύο υπουργών ήταν ότι οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με έμφαση την ενίσχυση της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας με τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαΐου.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι στην Αθήνα έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών εκάστου υπουργείου που εμπλέκεται στις δράσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέπο, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο της ¶γκυρας για την προώθηση της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα φτάνει επίσης στην Αθήνα ο γγ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην ¶γκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διήμερης άτυπης συνόδου, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν σήμερα, πρώτη ημέρα για το νέο στρατιωτικό δόγμα και την προσέγγιση της Βοσνίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το βράδυ στο δείπνο αναμένεται να συζητηθεί η πυρηνική πολιτική και η αντιπυραυλική άμυνα.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου αναμένεται στην εσθονική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ, με τη συμμετοχή του οποίου θα συνέλθει το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο,ενώ ένα κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών στη δύναμη ISAF, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή