Στην εξεταστική για το Βατοπέδιο θα καταθέσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 21:53
UPD:22:00

Ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την Επιτροπή είναι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών να ακυρώσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Γιάννη Παπαθανασίου, σχετικά με τον τρόπο επιστροφής στο Δημόσιο, των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου.

A- A A+

Την κλήση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Σχετικό αίτημα είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει την Επιτροπή, τόσο για τους ελέγχους των οικονομικών δραστηριοτήτων του εμπλεκομένου στην υπόθεση, επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα -με δεδομένη, όπως έχουν υποστηρίξει, την γνωριμία των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Πάπιστα-, όσο και για τη διερεύνηση των οικονομικών επιλογών της Μονής εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου, κατά τη μέχρι στιγμής θητεία του.

Ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την Επιτροπή είναι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών να ακυρώσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Γιάννη Παπαθανασίου, σχετικά με τον τρόπο επιστροφής στο Δημόσιο, των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου.

Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε το αίτημα, διευκρινίζοντας πως το πράττει προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τις εργασίες της, όπως είχε αφήσει να υπονοηθεί, χθες, ο βουλευτής της Νίκος Δένδιας.

Στην εξεταστική κατέθεσαν σήμερα η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Σωτηροπούλου, ο σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, Κώστας Νησιώτης, και ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλειος Κουρούμαλης.

Η κ. Σωτηροπούλου κατήγγειλε μάλιστα απειλές εκ μέρους του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, σε περίπτωση που το πόρισμα για το Βατοπέδι πρωτοκολλείτο στη Βουλή.

Η αντεισαγγελέας Εφετών είχε παραιτηθεί από τον εισαγγελικό κλάδο το 2008, μαζί με τον ομόλογό της Ηλία Κολιούση, αναφέροντας ότι διέκρινε πρόθεση εκ μέρους του κου Σανιδά και του προϊσταμένου τους, Κυριάκου Καρούτσου, να εμποδίσουν την έκδοση πορίσματος, που να διέκρινε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Από την πλευρά του ο κ. Νησιώτης διέψευσε κατηγορηματικά προηγούμενη κατάθεση που τον ήθελε εμπλεκόμενο στην επιλογή εκτάσεων εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου, στο Γραμματικό.

Τέλος, ο κ. Κουρούμαλης, ο οποίος είχε εξεταστεί και κατά την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, χαρακτήρισε «απίστευτη, παράνομη, απαράδεκτη και πρωτοφανή», την όλη διαδικασία ανταλλαγής της (παραχωρηθείσας στη Μονή Βατοπεδίου), λίμνης Βισθωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι υπήρξε συντονιστής σε ανώτατο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή