ΥΕΘΑ: «Ναι» στη μείωση των εξοπλισμών, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις

Γ. Καρατζαφέρης: Αμοιβαία μείωση σε αναλογική σχέση 1 προς 5
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 13:48

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ούτε αρκούν ρητορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Χρειάζονται και πράξεις», τόνισε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ούτε αρκούν ρητορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Χρειάζονται και πράξεις», τόνισε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για την τουρκική πρόταση αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών.

«Έχουμε ανάγκη από πράξεις και όχι πυροτεχνήματα ρητορικού χαρακτήρα, από την τουρκική πλευρά. Είμαστε καλόπιστοι, όχι όμως αφελείς έτοιμοι να συζητήσουμε και να προσεγγίσουμε όσα πρέπει, με άξονα το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν εξαρτάται από τη καλή θέληση της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπαμε από τουρκικής πλευράς, πρακτικές, αεροπορικές και ναυτικές που επιβάλλουν να είμαστε σε εγρήγορση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η εσωτερική θεσμική και πολιτική ένταση που υπάρχει στη Τουρκία να εξαχθεί προς τα έξω. Έχουμε πλήρη γνώση για τον τρόπο που αναπτύσσεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία και δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων».

Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να υπάρχει μέρισμα ειρήνης και ο ιδρώτας του ελληνικού λαού να διατίθεται για ανάπτυξη, υγεία, παιδεία, νέες θέσεις εργασίας, αλλά το μόνο κριτήριο σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες είναι η ορθολογική εκτίμηση της πραγματικής απειλής. «Πολλά είναι τα συμφέροντα και πολλοί είναι αυτοί που έχουν συμφέροντα και θέλουν να οδηγήσουν αλλού την Ελλάδα. Εμείς όμως αντιδρούμε, έχοντας επιβάλει μια αυστηρή δημοσιονομική αμυντική πολιτική με στόχο το μικρότερο κόστος με το μεγαλύτερο όφελος», σημείωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε για «σταθερή, ευανάγνωστη εξωτερική πολίτική που ακολουθεί η χώρα μας», υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νιώσει ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και η ικανότητα ισχύος της. «Θέλουμε να πάμε σε μέρισμα ειρήνης, όχι γιατί είμαστε αδύναμοι οικονομικά, αλλά γιατί πράγματι ο στόχος μας είναι η ειρήνη στη περιοχή».

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν νομίζω οι πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες να είναι…γέφυρες ειρήνης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών με την Τουρκία, μια πολύ καλή αναλογική σχέση είναι το 1 προς 5. «Ένα αεροσκάφος αποσύρουμε εμείς, πέντε αυτοί -εάν θέλουμε να έρθουμε σε κάποια ισορροπία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρατζαφέρης προειδοποίησε ακόμη πως όταν η Τουρκία βρίσκει αδύναμη την Ελλάδα κλιμακώνει τις προκλήσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο κάποιας αρνητικής εξέλιξης λόγω και της εσωτερικής αντιπαλότητας στη γείτονα («53 Τούρκοι στρατηγοί στη φυλακή»). «Πρέπει να εξετάσετε γιατί ο κ. Μπαγίς μιλά για μείωση εξοπλισμών και με αυτή τη “σημαία” έρχεται εδώ ο κ. Ερντογάν», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον υπουργό Αμυνας, για να υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να ξεφύγει η προσοχή μας από εξοπλισμούς που θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη κίνηση από την άλλη πλευρά.

Παρουσιάζοντας μάλιστα τον κατάλογο με τα εξοπλιστικά συστήματα που έχει παραγγείλει η Τουρκία, επεσήμανε πως μόνο για το 2010 το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ και μέχρι το 2023 στα 50 δισ. δολάρια, και κατέληξε σημειώνοντας με νόημα πως δεν νομίζει οι πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες να είναι…γέφυρες ειρήνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή