Βατοπέδιο: Κατ' αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 19:16
UPD:22:53

A- A A+

Στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των 24.000 ευρώ, που φέρονται ως εισπραχθέντα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατά τις συναλλαγές της με τη Μονή Βατοπεδίου χωρίς όμως να έχουν ακόμα μπει στο ταμείο της, προχώρησε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Στη διάρκεια της εξέτασης του προϊσταμένου των νομικών υπηρεσιών της ΚΕΔ Σ. Γκασούκα είχε καταγγελθεί ότι 24.000 ευρώ δεν είχαν εισαχθεί στο ταμείο της Εταιρείας από το 2006, οπότε υπεγράφη το υπό εξέταση συμβόλαιο, με τη διαβεβαίωση της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη ότι τα χρήματα «καταβλήθηκαν ενώπιόν μου».

Σήμερα, κατά την εξέταση του πρώην προέδρου της ΚΕΔ Γ. Ξηραδάκη, του δικηγόρου - παραστάτη της ΚΕΔ Σ. Ζερβουδάκη, της Αικ. Πελέκη και του αδελφού της Δ. Πελέκη, δικηγόρου-παραστάτη της Μονής κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει αν όντως κατέβαλε τα χρήματα αυτά, καθώς, όπως είπε, «υπήρχε και εκπρόσωπος της Μονής».

Αντίθετα, η κ. Πελέκη διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα «καταβλήθηκαν». «Κάποιος έδωσε χρήματα ή συνεννοήθηκε μετά ότι κάτι άλλο θα γίνει. Πάντως, εκείνη την ώρα είναι δεδομένο ότι τα οικονομικά λύθηκαν πάνω στο τραπέζι. Διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να είναι έτσι το συμβόλαιο. Το απλούστερο πράγμα ήταν να γίνει μια παραπομπή, όπως έχει γίνει στην ίδια σελίδα και να γραφτεί ότι δεν καταβλήθηκαν, ότι θα καταβληθούν αργότερα, ότι κατεβλήθησαν πρότερον, ότι θα συμψηφιστούν, οτιδήποτε», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Ξηραδάκης αποδέχθηκε πως δεν υπήρξε παρών κατά την ανάγνωση του συμβολαίου, ούτε στις συζητήσεις περί οικονομικών, τις οποίες διεξήγαγαν «υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔ».

Ο κ. Σ. Ζερβουδάκης σημείωσε ότι δεν εμφανίζεται να χρωστάει μονάχα η Μονή χρήματα στο Δημόσιο, αλλά και το αντίστροφο.

Επιπλέον, κατά την κατάθεσή του ο δικηγόρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ενέπλεξε στην υπόθεση το όνομα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

Ο κ. Ζερβουδάκης, όπως και στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, υποστήριξε πως δεχόταν πιέσεις εκ μέρους της διοίκησης της ΚΕΔ, προκειμένου να εγκρίνει τα συμβόλαια των επίμαχων «ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου.

Υποστήριξε ότι ο Εφραίμ και ιδίως ο μοναχός Αρσένιος, «ερχόταν και ξαναρχόταν και ξαναρχόταν» στην ΚΕΔ, αφήνοντας την εντύπωση πως είχε υψηλές γνωριμίες.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Ακινήτου, όπου ο δικηγόρος της ΚΕΔ προέβαλλε αντιρρήσεις έχοντας διαπιστώσει ότι του ζητούν να υπογράψει το συμβόλαιο χωρίς να υπάρχει προηγούμενη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, επεσήμανε: «κάποια στιγμή ο Αρσένιος μπροστά μου, λέει κάποια στιγμή εξαγριωμένος κατά κάποιον τρόπο: «Α, δεν πάει άλλο! ¶σε να πάρω τον Αγγέλου!». Έκανε ότι πήρε τηλέφωνο. Πήρε πράγματι τηλέφωνο και είπε «Έλα, Γιάννη, στην ΚΕΔ είμαι. Έχουμε κάποια θεματάκια, αλλά καλά πάμε, θα τα ξεπεράσουμε. Καλά πάμε. Εντάξει». Τίποτα άλλο. Εγώ ούτε έδωσα σημασία ούτε τίποτα. Τώρα, εκείνη τη στιγμή, αν με ρωτήσετε, θα πω, γνωρίζοντας τις διασυνδέσεις και ακούγοντας, ότι ήμουν σίγουρος ότι ήταν ο Αγγέλου. Σήμερα που με ρωτάτε και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, εγώ αμφιβάλλω. Δεν ξέρω. Τι να πω; Αποδεικνύεται τίποτα; Δεν αποδεικνύεται».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή