Βραζιλία: Xωρίς ανεξάρτητη υποψηφιότητα το PSB στις προεδρικές εκλογές

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 06:46
A- A A+

Χωρίς ανεξάρτητη υποψηφιότητα θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (Partido Socialista Brasileiro, PSB), ανακοίνωσε ο ηγέτης του, αποσύροντας από την προεκλογική εκστρατεία τον κεντροαριστερό, Σίρου Γκόμες.

Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει ουσιαστικά τις εκλογές σε κούρσα για δύο υποψηφίους - τον εκλεκτό της αντιπολίτευσης Ζουζέ Σέρα και την Ντίλμα Ρουσέφ του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (Partido dos Trabalhadores, PT), με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότερο να επωφεληθεί από την απόφαση του PSB.

«Το να στηρίξουμε την Ντίλμα Ρουσέφ είναι η φυσική επιλογή για το PSB», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Εδουάρδου Κάμπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια.

Η απόφαση του PSB «δεν αποτελεί έκπληξη», σημείωσαν αναλυτές της εταιρείας Eurasia Group, καθώς η Ρουσέφ σημειώνει αλματώδη πρόοδο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

«Εμμένουμε στην άποψή μας ότι η Ρουσέφ θα συγκεντρώνει περισσότερη υποστήριξη όσο το εκλογικό σώμα μαθαίνει περισσότερα γι' αυτήν και την αναγνωρίζει ως την επίσημη υποψήφια», σύμφωνα με την εταιρεία.

Η υποψηφιότητα του Γκόμες, πρώην πολιτειακού κυβερνήτη και μέλους της κυβέρνησης του προέδρου Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έως το 2006, αναμενόταν να αποσπάσει πολλές ψήφους που θα κατευθύνονταν στη Ρουσέφ.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 3 Οκτωβρίου. Εάν δεν υπάρξει νικητής ή νικήτρια με απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία στην οποία θα λάβουν μέρος οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή