Σομαλία: 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε επεισόδια

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 06:51
A- A A+

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, ο ένας από βομβιστική επίθεση σε ταζμί και οι υπόλοιποι σε διάφορα επεισόδια κατά τα οποία σημειώθηκαν και δεκάδες τραυματισμοί.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μια νάρκη εξερράγη ενώ οι πιστοί προσέρχονταν στο τέμενος Αμπου Χουρέϊρα στην αγορά Μπακαρά, σε μια περιοχή που οι αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον των δυνάμεων που πρόσκεινται στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση και την δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στη χώρα χρησιμοποιούν ως βάση.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από οβίδες όλμων που έπληξαν ένα σπίτι σε νότιο προάστιο της πόλης, δύο αντάρτες και ένας κυβερνητικός στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχη κοντά στην αγορά Μπακαρά, ενώ δύο στρατιώτες της ΑΕ τραυματίστηκαν προσπαθώντας να σταματήσουν έναν βομβιστή αυτοκτονίας που προσπαθούσε να εισβάλλει με ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στη νέα τους βάση.

«Δεχθήκαμε 57 τραυματίες σήμερα. Οι τρεις εξέπνευσαν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιουσούφ, διευθυντής του νοσοκομείου Μεδίνα.

Τουλάχιστον 21.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007, όταν κλιμακώθηκε εκ νέου η σύρραξη στη Σομαλία. Οργανώσεις αρωγής και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν όλες τις πλευρές που ενέχονται στη σύγκρουση για πυρά αδιακρίτως και ορισμένες κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου κατά συρροή.

Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, έχουν εισαχθεί σε δύο νοσοκομεία περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι με τραύματα από πυρά όπλων, ενώ χιλιάδες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα από τις αδιάκοπες συγκρούσεις στη Σομαλία.

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στο τζαμί, πάντως ορισμένοι κάτοικοι υποπτεύονται ότι ίσως πρόκειται για συνέπεια της σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων ισλαμιστικών παρατάξεων που ελέγχουν την αγορά Μπακαρά, της αλ Σεμπάμπ και της Χέζμπουλ Ισλάμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή