Συνάντηση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ με Αμερικανούς αξιωματούχους

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 11:30
A- A A+

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ συναντάται σήμερα το πρωϊ στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Μπλιξ, που συνοδεύεται από τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μωχάμεντ αλ Μπαραντέϊ, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι, τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράϊς, τόνισε ανώτατος αξιωματούχος. Δεν απέκλεισε μάλιστα να παραστεί στη συνάντηση και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

«Πρόκειται για μία τακτική ενημέρωση. Ο Μπλιξ έχει μεταβεί και στις πρωτεύουσες των άλλων πέντε μονίμων μελών. Δεν υπάρχει κάτι το παράξενο σε αυτό», δήλωσε επίσημη πηγή στην Ουάσινγκτον.

Στέλεχος του ΟΗΕ τόνισε πως η πρόσκληση στους δύο επικεφαλής των δύο ελεγκτικών οργάνων, ίσως να αποτελεί μία ένδειξη πως η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ. Εν τούτοις, αμερικανικές πηγές τόνισαν πως ουδέποτε η Ουάσινγκτον είχε αποκλείσει τις επιθεωρήσεις.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ψήφισμα, το οποίο ζητά την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων κατά του Ιράκ και θα ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, στην περίπτωση που η Βαγδάτη αρνηθεί να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον όλο το προηγούμενο διάστημα ασκούσε πιέσεις ώστε να ψηφισθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδος μία σκληρή απόφαση του ΟΗΕ, όμως η κυβέρνηση Μπους τόνισε πως η ψηφοφορία μπορεί να αναβληθεί και για την επόμενη εβδομάδα, μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες βράδυ για να συζητήσει το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, αλλά αποφάσισε να αναβάλει τις εργασίες του για αύριο το πρωϊ. Τα μέλη του Συμβουλίου θα εξετάσουν το τροποποιημένο σχέδιο που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική πλευρά και υποστηρίζεται από το Λονδίνο.

Τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) δεν είναι ακόμη πρόθυμα να υποστηρίξουν το αμερικανικό κείμενο, που σύμφωνα με εκείνους, περιέχει ρήτρες που επιτρέπουν την αυτόματη προσφυγή στα όπλα.

Η σημερινή συνεδρίαση, που είναι η τέταρτη για το Ιράκ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εν μέσω νέων πιέσεων της αμερικανικής ηγεσίας, που προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να βρεθεί μια λύση στο διπλωματικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο αρχηγός του State Department, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλήξουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια απόφαση για το ψήφισμα στο «εγγύς μέλλον», αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να περιμένει τον ΟΗΕ. «Δεν θέλω να σας πω ότι πρόκειται για θέμα ημερών ή εβδομάδων, αλλά σίγουρα δεν θα ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ.

Αξιωματούχος του State Department, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έχει πιθανότατα ολοκληρώσει τη συζήτηση και την ψηφοφορία πριν από τις εκλογές για την μερική ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 5 Νοεμβρίου.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς, που βρίσκεται στο Μπαχρέϊν, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση αναφορικά με πιθανή επιχείρηση κατά του Ιράκ. «Υπάρχουν αρκετές φημολογίες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για επίθεση κατά του Ιράκ», τόνισε ο πτέραρχος Μάγιερς.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς δήλωσε πάντως ότι «το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε τη συμμαχία μας στη βάση ενός κειμένου του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή