Οι αρχαίοι δρόμοι της Αττικής σε μία έκδοση

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 14:03
A- A A+

Το βιβλίο με τίτλο «Αττικής Οδοί, Αρχαίοι Δρόμοι της Αττικής», αναμένεται να παρουσιάσουν οι Εκδόσεις Μέλισσα την Πέμπτη 29 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια έκδοση που αφορά στην ιστορική τοπογραφία της Aττικής και συγκεκριμένα στο αρχαίο οδικό της δίκτυο. Ο τόμος περιέχει άρθρα δεκατεσσάρων συγγραφέων και μέσα από τις 250 σελίδες του και τις 150 φωτογραφίες ζωντανεύει το αρχαίο οδικό δίκτυο και τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην εξέλιξή του.

Κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη ενότητα που παρέχει στον αναγνώστη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και μια ζωντανή εικόνα του αττικού οδικού δικτύου μέσα στο φυσικό και ιστορικό του πλαίσιο.

Θέματα, όπως ο φυσικός διαμελισμός της Aττικής, τα είδη των εδαφών, οι οικονομικές δραστηριότητες, τα χερσαία συγκοινωνιακά μέσα, η ναυτιλία και η στρατηγική αξία των φυσικών οχυρών θέσεων εξετάζονται διεξοδικά μέσα στο βιβλίο δεδομένου ότι αποτελούν στοιχεία τα οποία επέδρασαν στη διαμόρφωση ενός οδικού δικτύου κατά την αρχαιότητα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τις οδούς Mεσογείων, Iερά οδό, Aχαρνική, προς Mαραθώνα, Φαληρική, Πειραϊκή, προς Θήβα, Σφητία, προς Σούνιον και άλλες ακόμα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δ. Παντερμαλής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Αττική Οδός Α.Ε.» Λεωνίδας Μπόμπολας και οι αρχαιολόγοι και συγγραφείς Μανόλης Κορρές (επιμελητής της έκδοσης), Γιώργος Στάινχαουερ και Λήδα Κωστάκη.

Προτεινόμενα για εσάς