Eπιμένουν τα Σκόπια στον τίτλο «Μακεδονική προεδρία 2010»

Δηλώσεις Μιλόσοσκι για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 16:42
A- A A+

Eπιμένουν τα Σκόπια στον τίτλο «Μακεδονική προεδρία 2010» για την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος επεσκέφθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προετοιμασία της προεδρίας της ΠΓΔΜ, η διατήρηση του τίτλου αυτού είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας.

«Ο τίτλος "Μακεδονική προεδρία 2010" είναι ο πιό σωστός για την προεδρία της χώρας μας. Είναι η ελαχίστη υπεράσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας που θέλουμε να εξασφαλίσουμε. Ο τίτλος αυτός δεν αντιβαίνει στις αρχές του Συμβουλίου και συμβαδίζει με το πνεύμα του Οργανισμού αυτού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες», υποστήριξε ο κ. Μιλόσοσκι.

Σε ο,τι αφορά τις προτεραιότητες της προεδρίας των Σκοπίων, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκανε λόγο για μεγαλύτερη πολιτική διαφάνεια και για πρώθηση λύσεων για τον πληθυσμό των Ρομά, θέμα που, όπως είπε, αποτελεί πρόκληση για κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Ντ.Βρεττός: Λάθος των Σκοπίων

Εξηγώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την ελληνική θέση, ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ντίνος Βρεττός σημείωσε, ότι η σειρά της προεδρίας στην ΠΓΔΜ δόθηκε βάσει του γράμματος " Τ " από την αγγλική ονομασία «The FYROM», το όνομα δηλ. που χρησιμοποιείται για τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Βρεττός χαρακτήρισε λάθος των Σκοπίων να εκμεταλευθούν την ευκαιρία για να περάσουν το συνταγματικό τους όνομα και προσθεσε: «Τους δίνεται η ευκαιρία να λειτουργήσουν μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα και είναι λάθος να καλλιεργούν τέτοιο κλίμα για να περάσουν τις απόψεις τους».

Εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν στην πρότασή τους, την τελική απόφαση θα πάρουν οι εκπρόσωποι των υπουργών, δηλαδή οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την τακτική τους σύνοδο πριν από τις 11 Μαϊου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή