Βουλή: Αντεγκλήσεων συνέχεια για το μηχανισμό στήριξης

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 18:37
UPD:18:38
A- A A+

Εν μέσω αντεγκλήσεων για την οικονομία και το μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί των άρθρων) του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και των τροπολογιών του υπουργείου Υγείας (προμήθειες νοσοκομείων, πολιτική φαρμάκου).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, ενώ χθες από τη διαδικασία αποχώρησε το ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ σοβαρά επιχειρήματα ώστε να μη ληφθεί το μέτρο της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού.

Σε ό,τι φορά τα θέματα του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και του πλαφόν των απολύσεων, επεσήμανε πως επίσης υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα ικανά να πείσουν.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτά που απαιτεί η πατρίδα για να διασωθεί. Θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που ο τόπος έχει ανάγκη. Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία. Η χώρα δίνει αγώνα και όλα θα πάνε καλά», τόνισε.

Απηύθυνε δε έκκληση σε «δύο πολιτικούς χώρους» να μην βάζουν τρικλοποδιές κάθε μέρα και να αφήσουν την κυβέρνηση να δουλέψει.

«Έκκληση τελικής συνεννόησης παρ’ όλη τη διαφωνία - όπως είπε - «γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δίλημμα: υπάρχει η πλήρης απασχόληση, οι ελαστικές μορφές και η ανεργία. «Τι λέτε δηλαδή; Να μην δουλέψουν εκείνοι που μπορούν να δουλεύουν το σαββατοκύριακο ή το βράδυ;», ρώτησε.

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξς ότι ενώ η χώρα μας έφτασε στο χειρότερο σκαλοπάτι της διεθνούς ανυποληψίας, ήδη «άρχισε πλιάτσικο», ο πολιτικός κόσμος στέκει αμήχανος και ο Πρωθυπουργός μουδιασμένος.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα τα λάθη της (π.χ. συγχώνευση κρίσιμων αναπτυξιακών υπουργείων) και από τον κ. Παπανδρέου να ενισχύσει την «αναιμική σύνθεση» της κυβέρνησης με προσωπικότητες που θα ακούγονται περισσότερο από τις αγορές.

«Κατεβάζετε την δεύτερη ομάδα σε έναν κυριαρχικό αγώνα. Κινδυνεύει η πατρίδα», υπογράμμισε και κατηγόρησε την Αριστερά ότι σε αυτό το σκηνικό «προσθέτει στοιχεία διαλύσεως».

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποφάσισε να αφήσει ένα ποσοστό της στήριξης στον πρωθυπουργό, βλέποντας ότι ακολουθεί στρατηγική στραβού γυαλού που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εργασίας παρατήρησε ότι η δραματοποίηση των γεγονότων γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης για να εκμαιεύσει τις πιο επώδυνες καταστάσεις, για να γίνουν δεκτές οι σκληρές αποφάσεις.

«Πώς περιμένατε να έχετε θετικά αποτελέσματα; Πως να έχουμε νηνεμία, όταν δεν ξέρουμε που θα πάει το καράβι, όταν δεν εμπνέει αυτοπεποίθηση η κυβέρνηση, όταν λέει πως παίρνουμε μέτρα γιατί μας τα υποδεικνύουν; Που θα φτάσουμε και πως θα φτάσουμε;» διερωτήθηκε.

Ο Κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ξεκούρδιστη μπάντα», επικαλούμενος έλλειψη συντονισμού.

«Γίνονται τιμητές και εγκαλούν την Αριστερά που κράτησε τα μπόσικα στο πολιτικό σύστημα, εκείνοι που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Η Αριστερά δεν γέμισε τον δημόσιο τομέα με κομματικά ρουσφέτια», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι το χάος δεν το προετοιμάζει η Αριστερά, «μας χτυπάει την πόρτα», «χάος είναι το παρόν και το μέλλον που ετοιμάζετε, χωρίς κάποιοι να έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση, όχι οι αγώνες των εργαζόμενων και του λαού».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι κορόϊδεψε τον κόσμο προεκλογικά, δημιούργησε πλαστές προσδοκίες και είπε πολλά ψέματα, ενώ σήμερα το ίδιο κάνει συνεχίζοντας τις ιδεολογικές εκπτώσεις.

«Φτάσατε στο σημείο να νομοθετούν οι βάρβαροι. Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που θέσατε, προτιμήσατε τη βαρβαρότητα του ΔΝΤ και τώρα το εμφανίζεται σαν επιτυχία», ανέφερε.

«Μην υπηρετείτε ένα σύστημα που καταρρέει. Αλλάξτε ρότα. Τι περιμένετε; Να σας πάρουν τις υπουργικές καρέκλες;», είπε προς τον κ. Λοβέρδο και κατέληξε: «Αν δεν μπορείτε να βάλετε την κόκκινη γραμμή αφήστε το λαό να το κάνει».

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «απαξιωτικά» τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «κηδεμονίας», λέγοντας πως τον διαψεύδει το ίδιο το κείμενο.

Διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις με το ΔΝΤ στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας δεν αφορούν «υπαγόρευση πολιτικών», αλλά συναντήσεις ρουτίνας ενόψει της κατάρτισης εκθέσεων των διεθνών οργανισμών για την παροχή οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της χώρας μας και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα «συνειδητή διαστρέβλωση».

«Υπάρχουν αυτά που μπορεί να δικαιολογηθούν και άλλα όχι», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι συνειδητά αυτή η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για να πάρει την εξουσία και τώρα την εκχωρεί σε υπερατλαντικούς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή