Θετικά κρίνουν καταρχήν το ν/σχ για τις ΑΠΕ οι φορείς

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 20:05
A- A A+

Προς τη σωστή κατεύθυνση έκριναν ότι κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επεσήμαναν, ωστόσο, την ανάγκη να οριστούν με απόλυτη σαφήνεια τα κριτήρια στη διάταξη που αφορά στη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ Δημήτρης Ραχιώτης πρότεινε μεταξύ άλλων να επανεξεταστεί το θέμα με τις άδειες έργων παραγωγής ΑΠΕ και ζήτησε ή να παραταθεί πέραν των 30 μηνών, η χρονική προθεσμία που προβλέπει η σχετική διάταξη, ή να ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ανέφερε ότι δεν προστατεύεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο, και αυτό θα γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.

«Είναι ένα παράθυρο για συναλλαγή» επεσήμανε, ενώ πρότεινε στη γη υψηλής παραγωγικότητας να μπορούν να επενδύουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι όπως είπε περίπου 260.000, μέχρι 100 κιλοβατόρες.

«Με το πλαφόν που βάζει 1 τις χιλίοις μας πετά έξω», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια του εκπροσώπου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ περνάμε ιστορικές στιγμές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην μείνει η υλοποίηση του απλά στα χαρτιά.

Ο πρόεδρος της WWF Ελλάδος Αχιλλέας Πληθάρας, σημείωσε ότι πρέπει να αρχίσει από τώρα η διαδικασία για το κεντρικό σχεδιασμό ακόμα και στο χερσαίο χώρο, με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν και άλλα πλεονεκτήματα καθώς θα αναπτυχθεί εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ και θα δημιουργηθούν και διπλάσιες θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη.

«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να μην δημιουργηθεί προσδοκία για ένα άλλο χρηματιστήριο. Δεν είναι τέλειο το νομοσχέδιο. Υπηρετεί όμως το όραμα για μηδενικό λιγνίτη και ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερη λοιπόν είναι η απλοποίηση των διαδικασιών τόσο θα είναι μια μαχαιριά στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια», κατέληξε.

Τέλος, για φιλόδοξο, αλλά υλοποιήσιμο στόχο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΜΗΕ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή