Europol: Μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 00:34
A- A A+

Κατά ένα τρίτο μειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2008 και 2009, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία συντονισμού πληροφοριών της Ένωσης, Europol.

Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων που απέτυχαν, εξουδετερώθηκαν ή πέτυχαν μειώθηκε από 441 σε 294, με τις περισσότερες από αυτές να εκτελούνται από Βάσκους αυτονομιστές στη Γαλλία και στην Ισπανία και κορσικανούς αυτονομιστές στη Γαλλία.

Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν σε σχέση με την ισλαμιστική τρομοκρατία μειώθηκε στους 110, έναντι 187 το 2008 και 201 το 2007. Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία (40) και στη Γαλλία (37). Μόνο μία ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, στην Ιταλία, στέφθηκε με επιτυχία το 2009.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τη Βρετανία, η Europol, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «δεν θα πρέπει να περιορίσουν την επαγρύπνηση τους».

«Η τρομοκρατία παραμένει μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια για την κοινωνία και τους πολίτες μας. Οι Ισλαμιστές τρομοκράτες εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριοι εντός και εκτός της ΕΕ και να εξαπολύσουν επιθέσεις αδιακρίτως σε δημόσιους χώρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Europol, Ρόμπ Γουέινραϊτ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή