Γ. Χατζημαρκάκης: Καθυστερημένη η αντίδραση Μέρκελ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 12:27
A- A A+

Καθυστερημένη χαρακτήρισε την αντίδραση της Αγκελα Μέρκελ ο ελληνικής καταγωγής, γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Παράλληλα προσέφερε στήριξη στον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικό με ευρωπαϊκό όραμα.

Μιλώντας στον Real Fm, o κ. Χατζημαρκάκης σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό από τα ΜΜΕ, φέροντας ως παράδειγμα την Bild, για την οποία παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα «πολύ κίτρινο tabloid».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε πως δέχεται θετικά γράμματα από Ελληνες και αρνητικά από Γερμανούς, που του λένε ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα και ξεκαθάρισε: «Εγώ εκπροσωπώ την Ευρώπη, και όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο και το ευρώ ως εργαλείο και αγαθό βρίσκεται σε κίνδυνο, πρέπει να πολεμήσουμε και να δώσουμε μάχη υπέρ του ευρώ».

Ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε πως στη Γερμανία πιστεύουν ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με απάτη και πως το ελληνικό σύστημα οδηγεί σε μία καταστροφή. «Ολοι πιστεύουν ότι το σύστημα είναι διαφθαρμένο, ότι κανείς δεν πληρώνει φόρο, ότι οι Ελληνες δεν θα καταφέρουν τη μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το μεγάλο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι έχει αρχίσει και αναπτύσσεται ο φόβος του ντόμινο με την κατάσταση που επικρατεί στις οικονομίες Πορτογαλίας και Ισπανίας. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα κατά της Ελλάδας πρέπει να είναι μοναδικά, να μην πιστεύουν οι όλοι ότι θα έχουν την ίδια βοήθεια», ενώ απέδωσε τους φόβους, σε «παιχνίδι» των επενδυτικών οίκων εκτός ΕΕ. «Είναι στρατηγική να γίνει μία επίθεση γενική στο ευρώ, όχι στην Ελλάδα, τώρα θα συνεχιστεί αυτή η επίθεση, χρησιμοποιώντας Πορτογαλία και Ισπανία και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος τον οποίο πρέπει να καταλάβουμε, δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, πρόκειται για το ευρώ».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ευρώπη ένας μηχανισμός, ο οποίος να μπορεί να κρίνει αν κάποια οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση και να μην γίνεται η αξιολόγηση από ιδιωτικές εταιρίες του εξωτερικού που συνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος, παραδέχθηκε πως οι χειρισμοί της Μέρκελ οδήγησαν σε καθυστέρηση του πακέτου και οδήγησε σε κερδοσκοπία, επιθέσεις και χειροτέρευση της κατάστασης. «Χρειαζόμαστε πολιτικούς όπως ο Ντελόρ, ο Κολ, ο Μιτεράν που πιστεύουν στην έννοια της Ευρώπης. Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας από τους λίγους όμως στην Ελλάδα που πιστεύουν σε αυτό το όραμα» τόνισε για να συμπληρώσει επισημαίνοντας ότι «τώρα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον» και κατέληξε, τονίζοντας πως η στήριξη προς την Ελλάδα άργησε, αλλά τουλάχιστον ήρθε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή