ΥΠΕΞ: Πρόωρο να συζητάμε για πρόταση Νίμιτς

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 14:57
A- A A+

Πρόωρη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας κάθε συζήτηση περί πρότασης Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η Ελλάδα επιδιώκει την υιοθέτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ως τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, επανέλαβε ο κ. Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", υπό τον όρο της χρήσης του έναντι όλων, εκπληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Νίμιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για να εξετάσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, είναι όμως μάλλον πρόωρο να συζητείται η πρόταση Νίμιτς, με τα σημερινά, τουλάχιστον, δεδομένα της άλλης πλευράς, παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε πως είναι δυνατή η λύση του προβλήματος άμεσα, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση, σημειώνοντας πως ο κ. Γκρουέφσκι κρατάει στα χέρια του την τύχη της χώρας του, το ευρωπαϊκό και ατλαντικό της μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας, της γλώσσας και της εθνικότητας των κατοίκων του γειτονικού κράτους, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η ονομασία του κράτους, ενώ χαρακτήρισε υπεκφυγή τις θέσεις περί δημοψηφίσματος.

Τέλος, ο Γρ. Δελαβέκουρας δεν παρέλειψε να επικρίνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ γιατί επέλεξε να καταχραστεί τη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προωθήσει τις θέσεις της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή