Το Νόλιγουντ άφησε πίσω του το Χόλιγουντ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 18:27

A- A A+

Μπορεί μια χώρα, της οποίας τα δύο τρίτα των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να ανταγωνιστεί έναν παγκόσμιο κολοσσό του θεάματος; Οι αριθμοί δείχνουν πως μπορεί ακόμη και να τον ξεπεράσει: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Νόλιγουντ, η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ταινιών. Κι έχοντας αφήσει πίσω του το Χόλιγουντ, αντίπαλοί του πλέον είναι οι Ινδοί του Μπόλιγουντ.

Το Νόλιγουντ κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ταινίες για την οικογένεια, την αγάπη και την τιμή, το AIDS, την πορνεία και το πετρέλαιο, τα φαντάσματα και τους κανίβαλους. Με άλλα λόγια, με ταινίες για την Αφρική.

Τουλάχιστον 900 τέτοιες ταινίες γυρίστηκαν στη Νιγηρία το 2009, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την παραγωγή του Χόλιγουντ. Ο ετήσιος τζίρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας της χώρας φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 70% του πληθυσμού της ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Το κόστος παραγωγής κάθε ταινίας φτάνει τα 20.000 δολάρια, ενώ κάποιοι παραγωγοί παράγουν περισσότερες από 20 ταινίες το χρόνο με προϋπολογισμούς που ξεκινούν από 6.000 ευρώ. Οι ταινίες αυτές γυρίζονται μόνο με μια κάμερα, συνήθως μέσα σε μια βδομάδα. Η κέτσαπ αντικαθιστά το αίμα και τα κακής ποιότητας εφέ δημιουργούνται στον υπολογιστή. «Εάν είσαι χοντρός, ψηλός και μιλάς διάφορες διαλέκτους της Νιγηρίας, τηλεφώνησέ μας», γράφουν οι αγγελίες για το κάστινγκ. Συνήθως, οι ηθοποιοί εργάζονται επί πολλές ώρες χωρίς να διακόψουν καν για νερό ή φαγητό.

Η άνοδος του Νόλιγουντ άρχισε το 1992 με το «Ζώντας στο Μποντάζ». Δύσκολα μπορεί να βρεθεί Νιγηριανός που να μην γνωρίζει αυτή την ταινία, η οποία με αφορμή μια ιστορία μαύρης μαγείας, πλούτου και εξουσίας, περιγράφει τη Νιγηρία των ανισοτήτων και της δυστυχίας.

Mια νέα γενιά σκηνοθετών οραματίζεται κάτι περισσότερο από μια φτηνή παραγωγή έρωτα και δυστυχίας. Ενας από αυτούς είναι ο Ντίκσον Ιοερόγκμπου. Εχει γράψει το σενάριο για την επόμενη ταινία του, ο τίτλος της θα είναι «Παιδί στρατιώτης», αλλά δεν σκοπεύει να αρχίσει τα γυρίσματα πριν συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια. Το όνειρό του είναι ένα νέο «Slumdog Millionaire».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή