Εκκενώθηκε η Times Square λόγω παγιδευμένου οχήματος

Κυριακή, 02 Μαΐου 2010 10:18
UPD:10:24
A- A A+

Στην εκκένωση της πολυσύχναστης Times Square στη Νέα Υόρκη προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία της μεγαλούπολης μετά τον εντοπισμό παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συμβολή της 45ης οδού και της Εβδόμης Λεωφόρου.

Όπως διαπιστώθηκε, το όχημα, τύπου SUV, περιείχε εκρηκτικά, βενζίνη, προπάνιο και καμένα καλώδια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πυροτεχνουργό τον οποίο επικαλέστηκαν οι New York Times, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος και χρησιμοποιούσε τρεις κυλίνδρους με προπάνιο, δύο δοχεία με βενζίνη και κάποια σκόνη, αλλά ο μηχανισμός πυροδότησης δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, το περιστατικό δεν συνιστά «τρομοκρατική απειλή», ωστόσο ο εκπρόσωπος του FBI Ρίτσαρντ Κόλκο γνωστοποίησε πως ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα επενέβη στο συμβάν από κοινού με την αστυνομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήρε πάντως τον άμεσο τρόπο δράσης της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο χειρισμό του επεισοδίου. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έκανε εξαιρετική δουλειά, τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος εξήρε τον άμεσο τρόπο δράσης της αστυνομίας και ζήτησε από τον Τζον Μπρέναν (κορυφαίο σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας) να ενημερώσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη. Ο Τζον Μπρέναν, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσει να ενημερώνει τον πρόεδρο για τις εξελίξεις της έρευνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ήμασταν αρκετά τυχεροί που καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ φονικό γεγονός», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. «Η ομάδα των πυροτεχνουργών επιβεβαίωσε πως το ύποπτο όχημα περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πάντως ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο μηχανισμό.

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν δήλωσε ότι το όχημα είχε εγκαταλειφθεί στην πλατεία και έβγαζε καπνό. Ομάδα πυροτεχνουργών κλήθηκε στο σημείο, ενώ κατεσβέσθη μικρή φωτιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με άλλο στέλεχος της αστυνομίας, στο σημείο εθεάθη άνδρας να φεύγει τρέχοντας από το αυτοκίνητο και πρόσθεσε ότι η αστυνομία εκκένωσε προληπτικά αρκετά τετράγωνα στην πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο του Μανχάταν για την περίπτωση που υπήρχαν και άλλοι μηχανισμοί.

Πυροσβέστης δήλωσε ότι το σκουρόχρωμο SUV έβγαζε καπνό και πρόσθεσε ότι είδε μια λάμψη στο πίσω μέρος το οχήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω στις 18:30 τοπική ώρα σημειώθηκε μικρή έκρηξη στο εσωτερικό του οχήματος. Η ομάδα των πυροτεχνουργών παρέμενε στο σημείο στις 21:00 τοπική ώρα (04:05 ώρα Ελλάδας).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή