Κατάθεση Π. Δούκα στην εξεταστική για το Βατοπέδι

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 22:18
UPD:22:41

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

A- A A+

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε σήμερα ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δούκας, κατέθεσε ότι «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση το Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση και για την ύπαρξη της Μονής. Εξέλαβα το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Ουδέποτε μου ζητήθηκε -και ούτε θα μπορούσε να μου ζητηθεί- να κάνω κάτι παράνομο ή παραβατικό».

Σημείωσε επίσης ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν την ξεκίνησε εκείνος, ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη της Μονής, όπως είπε, αλλά «την κληρονόμησα από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβα, με όλες τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (1999-2003)».

Αναφερόμενος στις ημέρες της θητείας του, επεσήμανε ότι όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα της Μονής αρνήθηκε. Αρνητική ήταν επίσης η απάντησή του, όπως είπε, όταν οι δύο μοναχοί ζήτησαν την συναίνεσή του στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βισθωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σύμφωνα με το νόμο και με βάση τα όσα γνωμοδότησαν τα αρμόδια όργανα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά «την παράλειψή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές», ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε: «Υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάσθηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου. Έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους. Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη αλλά σήκωσα και βάρη που δεν μου ανήκαν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή