Χ. Κλίντον: Επικίνδυνες οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 23:37
UPD:04/05/2010 01:07
A- A A+

Βολές κατά του Ιράν εκτόξευσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από το βήμα του ΟΗΕ, τονίζοντας πως οι πυρηνικές του φιλοδοξίες θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να θέσει προ των ευθυνών της την Τεχεράνη.

«Το Ιράν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκτρέψει την προσοχή από τις δικές του επιδόσεις σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες», τόνισε η Κ. Κλίντον στην ομιλία της κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ), όπου το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί κεντρικό θέμα.

«Τα κράτη που παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΝΡΤ θα πληρώσουν ακριβό τίμημα», προειδοποίησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τόνισε, τέλος, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν «συγκεκριμένα μέτρα» ώστε η Μέση Ανατολή να καταστεί μία αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Αναστολή των καθηκόντων των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ ζήτησε ο Αχμαντινετζάντ

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα ορίσει ημερομηνία για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ ζήτησε ακόμη «την αναστολή των καθηκόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ που χρησιμοποιούν ή απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

«Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου όταν έχουν χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας;» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι έχει χρησιμοποιήσει όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας την αποχώρηση πολλών αντιπροσωπειών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή