ΗΠΑ: Στις 5.113 πυρηνικές κεφαλές το οπλοστάσιο

Τρίτη, 04 Μαΐου 2010 06:37
A- A A+

Από 5.113 πυρηνικές κεφαλές αποτελείτο το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν άκρως απόρρητες.

«Στο όνομα των προσπαθειών της Μη Διάδοσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το οπλοστάσιό μας», τόνισε το Πεντάγωνο, το οποίο από το 1961 δεν είχε αποκαλύψει ποτέ άλλοτε τον ακριβή αριθμό των πυρηνικών του αποθεμάτων.

Ο αριθμός αυτός, που περιλαμβάνει τα ανεπτυγμένα, μη ανεπτυγμένα, στρατηγικά, και μη στρατηγικά όπλα, «αντιπροσωπεύει μία μείωση κατά 84% σε σχέση με το ανώτερο ύψος του οπλοστασίου (31.255) στα τέλη του οικονομικού έτους 1967», εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, τονίζει το Πεντάγωνο.

Εν τούτοις, στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται για διάλυση, τόνισε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «από το 1994 έως το 2009 οι ΗΠΑ αποσυναρμολόγησαν 8.748 πυρηνικές κεφαλές» και «πολλές άλλες χιλιάδες από συμπληρωματικά πυρηνικά όπλα περιμένουν να καταστραφούν και αυτά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή