Θα ψηφίσει το Σ.Α. του ΟΗΕ την απόφαση για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ εκτιμούν οι ΗΠΑ

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2002 09:22
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα επί του σχεδίου απόφασης για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, καθώς η Ουάσινγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση της προσέγγισης του αφοπλισμού του Ιράκ σε δύο στάδια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες διευκρίνισαν ότι στο πλαίσιο του προτεινόμενου συμβιβασμού, οι ΗΠΑ δέχονται να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις που θα διεξάγει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η κυβέρνηση Μπους αποδέχεται τη συμμετοχή σε νέες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα για μονομερή δράση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να δώσει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ όσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Βαγδάτη πριν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν. «Οι διαφορές μας περιορίζονται. Πιστεύω ότι οι απόψεις μας προσεγγίζουν όλο και περισσότερο», τόνισε ο Πάουελ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει ολοκληρωθεί «ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να αναγκαστεί να περιμένει πολλούς μήνες μέχρις ότου οι επιθεωρητές όπλων συντάξουν την έκθεσή τους για το οπλοστάσιο του Ιράκ. Πρόσθεσε όμως ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρεθούν αλυσοδεμένες σε μια παρατεταμένη συζήτηση μπροστά στις νέες παραβιάσεις του Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή