Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά με Ζ. Μπαρόζο - Β. Μαρτένς

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2010 20:05
UPD:20:11

ο κ. Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαρτένς δύο φορές, αφού το πρώτο τηλεφώνημα έγινε από τον πρόεδρο της ΝΔ και το δεύτερο από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Β. Μαρτένς, όταν εκείνος έμαθε τα επεισόδια στην Αθήνα.

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο κ. Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαρτένς δύο φορές, αφού το πρώτο τηλεφώνημα έγινε από τον πρόεδρο της ΝΔ και το δεύτερο από τον πρόεδρο του ΕΛΚ όταν εκείνος έμαθε τα επεισόδια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλος, σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για το περιεχόμενο των θέσεων της ΝΔ. Βασικός άξονας αυτών των συνομιλιών, πρόσθεσε, ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι ανεξάρτητα από τη διαφωνία που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως τα χρήματα που δίνονται σε εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης σε διμερές επίπεδο από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας και το ΔΝΤ.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπανδρέου, ενώ σε ό,τι αφορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε πως η ΝΔ επεδίωξε έγκαιρα τη σύγκλησή του.

Είπε ακόμη ότι το ζήτησε ο κ. Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν κλείσει η συμφωνία και πως «ήταν επιλογή του πρωθυπουργού να υπάρξει χρονοτριβή».

«Δεν απαντούσε, μας έλεγαν από την προεδρία της Δημοκρατίας και μετά ακούσαμε ότι προοριζόταν για την Τρίτη», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ ήθελε έγκυρη σύγκλιση. «Πιστεύαμε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι διαφορετική με θετικότερους όρους και πιο εποικοδομητικούς για την οικονομία και την κοινωνία». Μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να συμμετάσχει ανέφερε ότι δεν υπήρχε νόημα.

«Τώρα όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα είναι θετική η σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τον τόπο. Τα σημερινά γεγονότα έχουν προκαλέσει αισθήματα συντριβής στη Ν.Δ που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην όποια προσπάθεια να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας, νηφαλιότητας, αυτοσυγκράτησης, υπευθυνότητας, σωφροσύνης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην αυριανή ψηφοφορία, ανέφερ ότι «είναι σαφές αυτό και δεν είναι δυνατόν στο νομοσχέδιο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία των τελευταίων δεκαετιών να μην κατέβει συντεταγμένο ένα κόμμα το οποίο είναι υπεύθυνο και σε επίπεδο θεσμών και σε εθνικό επίπεδο».

«Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα», απάντησε ερωτηθείς αν θα διαγραφεί όποιος δεν συνταχθεί στην κομματική γραμμή.

Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους συνδικαλιστές και ειδικότερα αυτούς της ΔΑΚΕ, απάντησε πως η ΝΔ έχει πάγιες, σταθερές θέσεις.

«Ως ΝΔ πιστεύουμε στην αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανεξαρτησία του. Ούτε θελήσαμε, ούτε επιχειρούμε να καπελώσουμε την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, είτε να τη σπρώξουμε, είτε να την εμποδίσουμε», δήλωσε.

«Κάνουμε έκκληση στις οριακές καταστάσεις που ζούμε να μη γίνεται χρήση βίας και εκδηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ σέβεται τους κοινωνικούς αγώνες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή