Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 08:45
A- A A+

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ελλάδα και ο θάνατος τριών ανθρώπων στις διαδηλώσεις ενάντια στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική Κυβέρνηση, οι ανησυχίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, και οι επαφές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στις Βρυξέλλες, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Σε ασφυξία η Ελλάδα'', γράφει ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι ''μεγάλες θυσίες'' για τις οποίες μίλησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή θα γίνονταν στην κυριολεξία θυσίες ανθρώπινων ζωών, και ότι σήμερα θα κορυφωθεί ο πολιτικός πόλεμος για τα οικονομικά μέτρα. Γράφει, επίσης, ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το Κυπριακό θα διεξάγονται μέσω διερμηνέα, αφού ο κ. Ερογλου φαίνεται να μην μπορεί να συνομιλήσει στα αγγλικά.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Μολότοφ η Ελλάδα'', αναφέρεται στις διαδηλώσεις στην Ελλάδα και παραθέτει τα λόγια του Ισοκράτη ''η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία''. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ εξέρχονται από την κρίση, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία τοποθετούνται στις χώρες που θα παραμείνουν στην ύφεση.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Καίνε την Ελλάδα'', γράφει ότι τρεις νεκροί είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης και ότι τα αιματηρά επεισόδια και οι απεργίες, καθώς και η προειδοποίηση του οίκου Moody's για υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Γράφει, επίσης, ότι νεότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολεοδομική επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας ενέκρινε την αίτηση της Αρχιεπισκοπής για ανέγερση μεγάλου ναού στην παλιά πόλη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι με αίμα αθώων, τραυματισμούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σφραγίστηκε η χθεσινή παλλαϊκή κινητοποίηση 200.000 εργαζομένων στην Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης. Γράφει, επίσης, ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο ανήλθε στα 22.654 άτομα, από 22.530 τον Μάρτιο του 2010 και 16.940 τον Απρίλιο του 2009, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας και επιδεινώνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι εξαγριωμένοι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας κορύφωσαν τις τραγικές στιγμές που ζει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, με το θάνατο τριών ανθρώπων, τριών εργαζομένων στην Marfin Egnatia Bank, που δέχθηκαν επίθεση μέσα στα γραφεία τους. Γράφει, επίσης, ότι πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ πλήρωσαν τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2010 οι Ε/κ για αεροπορικά εισιτήρια μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με σκοπό τη μετάβαση στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της JCC.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Καρποφόρες επαφές ΓΓ ΑΚΕΛ'', γράφει ότι με κύριο αντικείμενο συζήτησης τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε χθες στην έδρα της ΕΕ σειρά επαφών με ηγέτες πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευρωβουλευτές. Γράφει, επίσης, ότι τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα προκάλεσαν πανελλήνια θλίψη και οργή, ότι οι κινητοποιήσεις βάφτηκαν με το αίμα τριών εργαζομένων, και ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις στην Ελλάδα'', γράφει ότι τρία άτομα, ένα από τα οποία μία έγκυος, σκοτώθηκαν από βόμβα μολότοφ κατά τις συγκρούσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θεωρούνται οι χειρότερες από το 2008. Γράφει, επίσης, ότι λίθος από τη Σελήνη, που είχε χαθεί για δεκαετίες, ανακαλύφθηκε πρόσφατα, όταν ανώνυμος το παρέδωσε στη NASA, και ότι ο συγκεκριμένος λίθος ''καλής θέλησης'' θεωρείτο ότι είχε δοθεί στην Κύπρο το 1974, αλλά διαπιστώθηκε ότι λόγω των ταραχών δεν δόθηκε ποτέ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή