Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ο θάνατος των τριών τραπεζικών υπαλλήλων από τον εμπρησμό της τράπεζας στη Σταδίου αποτελούν πρώτο θέμα στα πρωινά δελτία ειδήσεων του αγγλόφωνου ειδησεογραφικού καναλιού της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV News), ενώ φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων και στις αρχικές σελίδες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι νεκροί, και 40 τραυματίες, ανάμεσά τους και 29 αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των ελληνικών μέτρων λιτότητας, αναφέρει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), προσθέτοντας ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών επιμελητηρίων της χώρας καταδίκασαν το γεγονός, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα.
Παράλληλα, το CCTV News μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο και στην Ακρόπολη. «Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί θα κοπούν σύμφωνα με το πρόγραμμα λιτότητας. Η Ακρόπολη είναι το πιο γνωστό από τα μνημεία της Ελλάδας, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σαν πλατφόρμα διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας», σχολιάζει το κινεζικό κανάλι.
Τα επεισόδια στην Αθήνα είναι πρωτοσέλιδο στην αγγλόφωνη εφημερίδα «China Daily», ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει εκτός από τις ειδησεογραφικές αναφορές και 18 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, με γενικό τίτλο «Η απεργία “χτυπά” τη χρεωμένη Ελλάδα».
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης "China Network TV" (CNTV) προβάλει επίσης χαρακτηριστικές εικόνες από τα γεγονότα, όπως μία με αστυνομικό που πεσμένος στο οδόστρωμα παλεύει με τις φλόγες.
«Στο χείλος της αβύσσου» η Ελλάδα καθώς οι ταραχές αφήνουν πίσω τους θύματα, σχολιάζει η «People's Daily Online», χρησιμοποιώντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία αστυνομικών που απωθούν διαδηλωτές.
«Παραμένει ασαφές κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι τελικά πρόθυμη να δεχθεί πολυετή δημοσιονομική τιμωρία και ύφεση για να τακτοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, λαμβανομένης υπόψιν της ευρείας κοινωνικής αντίθεση στα μέτρα λιτότητας», σχολιάζει οικονομικός αναλυτής της «Capital Economics», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «South China Morning Post», του Χογνκ Κονγκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ